Anticonceptie

De eerste 4-6 weken na de bevalling heb je meestal nog wat bloedverlies, daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het kan ook zijn dat dit nog een paar maanden duurt. Dit is meestal het geval bij het geven van borstvoeding. Er vindt altijd eerst weer een eisprong plaats voordat je een menstruatie hebt, en omdat je nooit weet wanneer deze plaatsvindt, acht jezelf weer als vruchtbaar vanaf het moment dat het bloedverlies gestopt is.

Het is niet te voorspellen wanneer je weer behoefte hebt aan seksueel contact. soms na enkele weken, maar soms ook pas na een jaar na de geboorte. Zorg echter wel dat je tijdig denkt aan het gebruik van anticonceptie. Geef je borstvoeding dan zijn niet alle anticonceptiemethoden geschikt en gaat de voorkeur uit naar een methode zonder oestrogenen. Voel je vrij om met ons of met je huisarts je vragen te bespreken. Ook zullen we hier bij het afsluiten van het kraambed met jullie op terug komen.

In onderstaande folder van de KNOV (beroepsvereniging verloskundigen) en de Rutgers Stichting staat alle informatie wat betreft anticonceptie na de bevalling nog eens overzichtelijk uitgelegd.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft tevens een informatieve site wat betreft anticonceptie, zie hiervoor Thuisarts.nl/anticonceptie.