Na de zwangerschap

De eerste vier tot zes weken na de bevalling heb je meestal nog wat bloedverlies. Hierna kan je menstruatie weer op gang komen. Het kan ook zijn dat dit nog een paar maanden duurt. Dit laatste is meestal het geval wanneer je borstvoeding geeft. Bij het op gang komen van een menstruatie vindt altijd eerst weer een eisprong plaats, voordat je bloedverlies krijgt. Omdat je niet weet wanneer deze eerste eisprong plaatsvindt, is het verstandig er van uit te gaan dat je weer vruchtbaar bent vanaf het moment dat het bloedverlies na de bevalling gestopt is.

Het is niet te voorspellen wanneer je weer behoefte hebt aan seksueel contact. Soms is dit na enkele weken, maar soms ook pas na een jaar na de geboorte. Zorg echter wel dat je tijdig denkt aan het gebruik van anticonceptie. Geef je borstvoeding dan zijn niet alle anticonceptiemethoden geschikt en gaat de voorkeur uit naar een methode zonder oestrogenen.

 

Anticonceptie

Anticonceptie is er in meerdere vormen en maten. Op verschillende momenten kunnen je wensen rondom anticonceptie veranderen. Je kunt bij jouw verloskundige terecht om je vragen te stellen en informatie te krijgen welke opties het beste bij jouw wensen passen.  Tijdens je zwangerschap, je kraamtijd en/of de nacontrole kan je de mogelijkheden met je  verloskundige bespreken. Wij kunnen je dan ook je gewenste anticonceptie voorschrijven. Mocht je voor een spiraal kiezen, dan kunnen we deze ook op de praktijk bij je plaatsen.

 

Spiralen

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe, Ballerine en Multi-Safe short) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).

 

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper zorgt ervoor dat de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief worden, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Daarnaast is de spiraal zelf een barrière om een innesteling te laten plaatsvinden.

 

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. De T-Safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland en geniet de voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Het Ballerine koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van vijf jaar. Dit nieuwe spiraaltje bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm met een diameter van slechts 15 mm. Door de 3D-vorm is het een goed alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen.

Het Multi-safe short koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van vijf jaar. Dit spiraaltje is vanwege de kleinere afmeting geschikt voor de kleinere baarmoeder.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies blijvend iets toenemen. Raadpleeg de websites www.t-safe.nl, www.ballerine.nl en www.multi-safe.nl voor een overzicht van de bijwerkingen.

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar of je spiraal wordt vergoed. Indien je aanvullend verzekerd bent worden de koperspiralen in de meeste gevallen vergoed.

Het T-Safe spiraaltje kost € 69,-, de Ballerine € 119,- en de Multi-Safe short € 52,-  Ook de plaatsing van de spiraal wordt in de meeste gevallen vergoed. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van de plaatsing af van je eigen risico. Check altijd van tevoren wat je bij jouw zorgverzekeraar kan verwachten.

 

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen moeilijker de baarmoederhals kunnen passeren. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen bovendien minder beweeglijk. Daarmee wordt de kans op bevruchting aanzienlijk verkleind. Door de afgifte van ditzelfde hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. De Kyleena is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af dan de Mirena. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van vijf jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar of je spiraal wordt vergoed. Indien je aanvullend verzekerd bent worden de koperspiralen in de meeste gevallen vergoed.

De kosten van de beide hormoonspiralen zijn ongeveer €150,-. Ook de plaatsing van de spiraal wordt in de meeste gevallen vergoed. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van de plaatsing af van je eigen risico. Check altijd van tevoren wat je bij jouw zorgverzekeraar kan verwachten.

 

Spiraalplaatsing

Voor de spiraalplaatsing neem je over het algemeen zelf het spiraaltje mee, tenzij er anders met je wordt afgesproken. De afspraak duurt ongeveer een half uur.  Tijdens de afspraak maken we een echo om de ligging en de grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje. Dit duurt slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je pijnstilling voor de plaatsing in te nemen.

 

Een spiraaltje kan vanaf tien tot twaalf weken na de bevalling worden geplaatst.  Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Bovendien weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

 

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

 

 

T-Safe Mirena Ballerine