Bellen

Je mag ons altijd bellen als je twijfelt of ongerust bent!

Het hebben van weeën
Hierbij is het belangrijk dat je altijd contact moet opnemen als je zelf vindt dat je ons nodig hebt! Bij een 1e bevalling geldt dat je zeker moet bellen wanneer je weeën 1 uur lang om de 3-4 minuten komen en ongeveer een minuut lang aanhouden. Bij een 2e en volgende bevalling is het erg afhankelijk van het verloop de 1e keer.  Bij ongeveer 34 weken zwangerschap bespreken we de bevalling en komt ook aan de orde wanneer je moet bellen. Globaal kun je hierbij aanhouden een uur lang weeën om de 5 minuten.

Het breken van de vliezen
Als de vliezen breken bel je altijd naar de dienstdoende verloskundige op het 06-53 91 21 31 nummer. Als je vliezen breken kijk dan altijd eerst naar de kleur van het vruchtwater want dat willen we weten. Probeer ook iets op te vangen in een potje, een maandverband of een onderbroek en bewaar dit! Als je instructies hebt gekregen om bij het breken van de vliezen te gaan liggen, doe dit dan zo spoedig mogelijk. Breken de vliezen ’s nachts, ben je 37 weken of meer, dan kun je rustig wachten tot de weeën beginnen. Probeer dan nog even te slapen. Bel ons als je regelmatige weeën hebt (zoals hierboven beschreven). Laat ons in ieder geval in de ochtend weten dat je vliezen gebroken zijn.
Is het vruchtwater bruin, geel of groen neem dan ook ’s nachts direct contact met ons op.

Tijdens de laatste controles wordt altijd gecheckt of het hoofdje is ingedaald. Mocht dit nog niet zo zijn, ga dan liggen als je vliezen breken en bel ons gelijk, ook ’s nachts.

Bloedverlies
Bij helderrood vaginaal bloedverlies, zoals bij een menstruatie, neem je altijd direct contact met ons op. Bewaar het bloed (als het in de WC ligt: niet doortrekken!) en ga liggen totdat we geweest zijn. Rond de uitgerekende datum kun je meer slijmverlies hebben, soms met een beetje bloed erdoorheen, vaak bruin of roze. Dit is niet verontrustend.

Ben je nog geen 37 weken en heb je weeën of gebroken vliezen bel ook dan de dienstdoende verloskundige.

Minder bewegen van de baby
Als je in de laatste weken van de zwangerschap de baby minder voelt bewegen dan normaal dien je ook gelijk contact op te nemen met ons.

Wij zijn 24 uur per dag te bereiken op 06-53912131