Bevalplan

Vanaf het begin dat je weet dat je zwanger bent, ga je nadenken over hoe je zou willen bevallen. Je kan je  voorbereiden door een zwangerschapscursus te volgen, maar ook door erover te praten met je partner, familie en vriendinnen. Daarbij zijn er veel boeken en tijdschriften te lezen of kan je via internet informatie vinden. Op deze manieren kan je bedenken wat je tijdens je bevalling graag zou willen of wat je juist niet zou willen. Wat hierbij goed helpt, is het opstellen van een bevalplan.

Een bevalplan helpt je om je wensen en verwachtingen aan te geven. Je krijgt daardoor een beter beeld hoe zo’n bevalling gaat verlopen. Je bespreekt het bevalplan vooraf met de verloskundige rond 34-36 weken zwangerschap. Hiervoor reserveren we extra tijd voor jou en je partner.  De verloskundige kan dan ook aangeven of je wensen haalbaar zijn.

Natuurlijk verloopt een bevalling wel eens anders dan je het van te voren bedacht had, maar dat is niet erg. Als het maar duidelijk voor je is waarom het anders gaat. Ook kan het best zijn dat je tijdens de bevalling op andere gedachten komt dan in je plan omschreven. Natuurlijk mag je dan weer andere keuzes maken. Kortom: je bevalplan is een handvat voor jezelf en de verloskundige om je keuzes en wensen kenbaar te maken.

 

Het opstellen van een bevalplan 
Je kan nadenken na over de volgende zaken:

  • welke manier van voorbereiden kies je; cursus, yoga, haptonomie;
  • waar wil je bevallen, thuis of in het ziekenhuis;
  • naar welke houding gaat je voorkeur uit; zittend, liggend, in bad, op bed;
  • wie is bij de bevalling aanwezig;
  • hoe sta je tegenover pijnbestrijding, wat wil je wel en wat wil je niet;
  • wat wil je dat je partner doet , bijvoorbeeld de navelstreng doorknippen;
  • wat wil je dat er met de placenta gebeurd;
  • zijn er dingen die je verder nog belangrijk vindt;
  • zijn er zaken waar je op dit moment nog tegen op ziet.

Een voorbeeld van zo’n plan vind je hier: link naar bevalplan

Tegen het eind van de zwangerschap spreken we de bevalling met je door (of eerder als je dit wilt). Ook krijg je  dan te horen wanneer je moet bellen.

Ondanks een bevalplan kan het nog anders lopen dan je verwacht. Niemand kan van te voren precies zeggen hoe een bevalling zal verlopen. Er kunnen zich altijd onverwachtse gebeurtenissen voordoen. Indien wij je moeten overdragen aan de gynaecoloog neemt deze ook de verdere begeleiding over. Ook hij kan dan aan de hand van je bevalplan zien wat jullie wensen zijn.