Coronavirus / COVID-19

Update 8-5-2020

Jullie hebben het misschien in de media al gelezen: de coronamaatregelen worden weer wat versoepeld. In onze regio zijn we nog aan het uitwerken hoe het er precies uit komt te zien. De media is er helaas direct bovenop gedoken nadat de versoepelingen bekend werden gemaakt terwijl we nog geen tijd hebben gehad om met alle betrokken partijen te overleggen (ziekenhuis, kraamzorg etc). Dit overleg is belangrijk om zoveel mogelijk op dezelfde manier de zorg aan jullie te geven.

Daarbij is het ook belangrijk om rustig uit te gaan breiden om het risico op besmetting voor jullie en onszelf zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk nemen we hierbij jullie wensen serieus!

Maandag volgt overleg met betrokken partijen, waarna meer bekend wordt over de versoepelingen rondom de bevalling en de kraamtijd.

Lees hieronder de aanpassingen die voor nu doorgevoerd worden tijdens de spreekuren.

Spreekuren / praktijkbezoek

Vanaf 11 mei gaan we weer toewerken naar het bieden van de reguliere zorg, met nog een aantal noodzakelijke aanpassingen

 • We vragen je nog steeds zoveel mogelijk alleen te komen. Partners, zonder klachten, zijn weer voorzichtig welkom. Bij bijzonderheden als bijv een echo of bij het bespreken van bevallingswensen, of andere bijzonderheden kan de partner aanwezig zijn bij de controle. Kinderen en anderen zijn helaas nog niet welkom (ook niet in de wachtruimte).
 • Wij geven tijdens je bezoek geen handen. Wij onderzoeken natuurlijk wel je buik en doen je bloeddruk. Wij wassen zeer regelmatig onze handen.
 •  Als je voor komende week een telefonische afspraak met ons in je agenda hebt staan, wordt je een dezer dagen door de verloskundige gebeld om van deze telefonische afspraak een fysieke afspraak te maken.
 •  Alle controles vinden plaats op de spreekuur locatie in Maarssen. Er is dus nog GEEN spreekuur in Breukelen en Kockengen.
 • CenteringPregnancy-bijeenkomsten gaan tot nader orde niet door. 
 • Op de praktijk hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting te voorkomen, we hebben bijvoorbeeld al het speelgoed en de tijdschriften uit de wachtkamer gehaald.

Daarnaast is het nog goed om te weten dat zwangeren niet een kwetsbaardere groep mensen zijn dan anderen. Er is inmiddels onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat er ook geen hoger risico is op miskramen of ziekteverschijnselen bij het kind. 

Bevalling / huisbezoek bij klachten

 • LET OP: Voor alle klachten waarvoor je ons normaal ook zou bellen; doe dat nu ook! De verloskundige zorg gaat gewoon door. 
 • Ook als wij je naar het ziekenhuis moeten verwijzen, kan dit altijd. COVID-19 patiënten worden in een afgeschermde omgeving gezien, waardoor er voor jou als zwangere geen extra risico is door naar het ziekenhuis te komen.
 • Wij komen, indien nodig, gewoon bij jullie thuis en treffen daar graag zo min mogelijk andere mensen!
 • We zullen je altijd vragen of er mensen in huis zijn met klachten.
 • Je kunt zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen.
 • In alle ziekenhuizen geldt dat er één persoon mee mag, er mag niet gewisseld worden van persoon en bezoek is niet welkom. Dit geldt ook voor andere kinderen.
 • Mocht je pijnstilling nodig hebben tijdens de bevalling, kan dit gewoon gegeven worden. Echter, anesthesiologen die een ruggenprik moeten plaatsen zijn drukker bezet dan normaal gesproken. Het kan dus mogelijk zijn, dat je het advies krijgt voor een ander middel te kiezen die ook pijnstillend werkt, zoals bijv. remifentanil.

Kraamtijd

We komen in principe 1 keer bij je thuis voor een kraamvisite, in de eerste week.

Op de andere dagen zullen telefonisch contact met je opnemen om te horen hoe het met je gaat. Als blijkt dat het nodig is dat we langskomen, doen we dit uiteraard en spreken we aan de telefoon een visite met je af.

Al deze maatregelen zijn er voor jullie en onze gezondheid. We begrijpen dat ze ingrijpend zijn en voor niemand fijn. We vragen om jullie begrip! Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.