Coronavirus / COVID-19

December 2020,

De laatste ontwikkelingen en gevolgen voor je praktijkbezoek/controle kan je hier terugvinden. Wij hanteren de RIVM richtlijnen en de richtlijnen van de beroepsvereniging om het risico op besmetting voor jullie en onszelf zo laag mogelijk te houden. Wij gaan onverminderd door met het verlenen van zorg soms met kleine aanpassingen, natuurlijk nemen we hierbij jullie wensen serieus!

Lees hieronder de aanpassingen die voor nu doorgevoerd worden tijdens de spreekuren.

Spreekuren / praktijkbezoek

Er zijn nog steeds een aantal noodzakelijke aanpassingen voor het aanbieden van de reguliere zorg

 • We vragen je nog steeds zoveel mogelijk alleen te komen. Partners, zonder klachten, zijn weer voorzichtig welkom. Bij bijzonderheden als bijvoorbeeld een echo of bij het bespreken van bevallingswensen, of andere bijzonderheden kan de partner aanwezig zijn bij de controle. Kinderen en anderen zijn helaas nog niet welkom (ook niet in de wachtruimte).
 • We willen graag onze zorg blijven garanderen en uitval in ons team voorkomen. Sinds 1 oktober dragen we als verloskundigen ook een mondkapje tijdens het spreekuur, je bevalling en het kraambed. Zo beschermen we jou, je kindje en onszelf. We adviseren jullie ook om een mondkapje😷 te dragen tijdens je bezoek op de praktijk of. Zo houden we Corona onder de duim! Doen jullie met ons mee?
 • Wij geven tijdens je bezoek geen handen. Wij onderzoeken natuurlijk wel je buik en doen je bloeddruk. Wij wassen zeer regelmatig onze handen en dragen handschoenen bij lichamelijk onderzoek.
 • Centering Pregnancy bijeenkomsten en voorlichtingsavonden gaan tot nader orde niet door.
 • Op de praktijk hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting te voorkomen, we hebben bijvoorbeeld al het speelgoed en de tijdschriften uit de wachtkamer gehaald.

Daarnaast is het nog goed om te weten dat zwangeren niet een kwetsbaardere groep mensen zijn dan anderen. Er is inmiddels onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat er ook geen hoger risico is op miskramen of ziekteverschijnselen bij het kind.

Bevalling / huisbezoek bij klachten

 • LET OP: Voor alle klachten waarvoor je ons normaal ook zou bellen; doe dat nu ook! De verloskundige zorg gaat gewoon door.
 • Ook als wij je naar het ziekenhuis moeten verwijzen, kan dit altijd. COVID-19 patiënten worden in een afgeschermde omgeving gezien, waardoor er voor jou als zwangere geen extra risico is door naar het ziekenhuis te komen.
 • Wij komen, indien nodig, gewoon bij jullie thuis en treffen daar graag zo min mogelijk andere mensen!
 • We zullen je altijd vragen of er mensen in huis zijn met klachten.
 • Je kunt zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen.
 • In alle ziekenhuizen geldt dat er één persoon mee mag, er mag niet gewisseld worden van persoon en bezoek is niet welkom. Dit geldt ook voor andere kinderen.
 • Mocht je pijnstilling nodig hebben tijdens de bevalling, kan dit gewoon gegeven worden.

Kraamtijd

We komen in principe 1 a 2 keer bij je thuis voor een kraamvisite, in de eerste week.

Op de andere dagen zullen wij telefonisch contact met je opnemen om te horen hoe het met je gaat. Als blijkt dat het nodig is dat we langskomen, doen we dit uiteraard en spreken we aan de telefoon een visite met je af.

Al deze maatregelen zijn er voor jullie en onze gezondheid. We begrijpen dat ze ingrijpend en voor niemand fijn zijn. We vragen om jullie begrip! Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.