Echo’s

Termijnecho

Er wordt in de zwangerschap minimaal één echo gemaakt, de zogenaamde termijnecho. Deze echo vindt plaats tussen de 10 en 12 weken en wordt bij ons in de praktijk verricht. Hierbij wordt gekeken of er sprake is van een vitale (goede) zwangerschap en hoever je zwanger bent. Het kan nog wel eens gebeuren dat je bijvoorbeeld niet meer precies weet wanneer de eerste dag van de laatste menstruatie (EDLM) was of dat je onregelmatig ongesteld was. De echo kan exact vaststellen hoever de zwangerschap is gevorderd , of het hartje van de baby klopt en wat de uitgerekende datum gaat worden.

Drink voordat je thuis weggaat 2 glazen water en ga voor het onderzoek niet naar de toilet. Een gevulde blaas maakt het maken van een uitwendige echo gemakkelijker.

Vitaliteitsecho

Op indicatie maken wij eerder een echo.  Bijvoorbeeld bij bloedverlies of een eerdere miskraam. Deze vindt dan plaats vanaf 8 weken. Voor 8 weken zwangerschap maken wij bij voorkeur nog geen echo omdat hierop dan meestal nog te weinig te zien is en we je daarop dan geen duidelijkheid kunnen geven.

De echo’s die voor de 10 weken zwangerschap gemaakt worden zijn vaak inwendig, zogenaamde vaginale echo. Dit is in principe een pijnloos onderzoek.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (20 weken echo)

Voor meer informatie over de 20 weken echo, zie prenatale onderzoeken.

Overige echo’s

Als er medisch gezien een aanleiding is voor een echo dan zal je door ons worden verwezen. Hierbij kun je denken aan twijfel over de groei van de baby of een aangeboren afwijking die in de familie voorkomt. Mochten we rond 36 weken twijfelen over de ligging van het kind zullen wij in onze praktijk een liggingsecho uitvoeren. 

Wanneer je als zwangere kiest voor een Structureel Echoscopisch Onderzoek  (SEO) dan verwijzen we je als praktijk naar een daarvoor gespecialiseerd echocentrum. Dit geldt ook voor echo’s op medische indicatie zoals een groeiecho of echo placentalokalisatie. De verloskundige informeert je hierover zodat je tijdig weet of je hiervoor in aanmerking komt.

In de regio zijn een aantal centra/praktijken waar je dit onderzoek kan laten uitvoeren.

  • Echobureau Utrecht
  • Echocentrum Leidsche Rijn
  • Focus Verloskundig Centrum
  • de Geboortezaak
  • Verloskundigenpraktijk Doula
  • Verloskundigenpraktijk Spechtenkamp
  • Universitair Verloskundig Centrum