Klachten in het kraambed

Bloedverlies
De eerste dagen na de bevalling is het bloedverlies meestal (veel) meer dan bij een normale menstruatie. Het is normaal om ongeveer elke 3 uur maandverband te moeten verschonen. Ook het verliezen van een of enkele stolsels is normaal, soms vuistgroot. Na enkele dagen wordt het bloedverlies minder, maar houdt 4 tot 6 weken aan. De laatste paar weken is het bloedverlies onregelmatig van kleur en hoeveelheid.

Hechtingen
Het is niet zo dat je altijd hechtingen hebt en het is ook niet zo dat hechtingen altijd pijn veroorzaken. Toch komt het regelmatig voor dat kraamvrouwen last hebben van een pijnlijke bekkenbodem ten gevolge van hechtingen. Twee keer per dag een warme douche, niet schromen om op te hechtingen te gaan zitten, koelen met koude kompressen en eventueel paracetamol kunnen verlichting geven.

Kraamtranen
Kraamtranen of babyblues, meer dan 50 % van de kraamvrouwen heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van hormoonschommelingen, de nieuwe rol als moeder en het tekort aan nachtrust. Onder normale omstandigheden gaat het binnen een paar dagen vanzelf over en hoef je er niet bezorgd over te zijn.
Lig je de hele nacht wakker, zelfs als de baby slaapt, wil je het liefst niet aan de dag beginnen, zie je alleen maar “leeuwen en beren” op je pad, heb je nauwelijks eetlust en/of voel je je somber: laat het ons weten! Dat heeft extra aandacht nodig.

Nachtrust
In de kraamperiode kom je vaak nachtrust te kort. Baby’s zijn in de avond en vroege nacht vaak erg onrustig, willen vaak drinken en bij je zijn. Het is belangrijk om overdag voldoende rust te nemen, ’s middags te slapen en ’s avonds niet te laat visite te ontvangen. Zorg in de eerste week goed voor je rust door veel boven in bed te blijven en de zorg voor het huishouden en eventuele andere kinderen door de kraamverzorgende en partner te laten doen.

Naweeën
Als je bevallen bent van je eerste kindje heb je meestal geen of weinig last van naweeën. Ben je bevallen van je tweede of volgende kindje dan krijg je waarschijnlijk wel te maken met naweeën. Meestal helpt paracetamol (een beetje) tegen de pijn (maximaal 8 x 500mg per 24 uur). Het voeden van de baby versterkt de naweeën. Naweeën zorgen ervoor dat de baarmoeder snel krimpt en dat je minder vloeit.

Spierpijn
Na elke topsportprestatie heeft een sporter, in meer of mindere mate, last van spierpijn. Na een (normale) bevalling is het ook normaal om over je hele lichaam spierpijn te hebben en stijf te zijn. Rustig aan bewegen, niet teveel van jezelf eisen, voldoende rust nemen en je lekker laten verwennen geeft je lichaam de tijd om te herstellen van jouw topsportprestatie.

Stoelgang
De eerste paar dagen heb je meestal nog geen ontlasting. Hoewel veel kraamvrouwen er tegen op zien om weer ontlasting te hebben valt het in de praktijk meestal erg mee. Voldoende drinken en vezels eten, regelmatig op het toilet gaan zitten, ook als je geen aandrang hebt,  en er even de tijd voor nemen zijn meestal voldoende.

Stuwing
Ongeacht de voeding die de baby krijgt hebben kraamvrouwen de 3e-5e dag last van stuwing. Dit wordt veroorzaakt door de enorme hoeveelheid bloed die naar de borsten gaat en de op gang komende melkproductie. De kraamverzorgster geeft, afhankelijk van de voeding die de baby krijgt, adviezen om deze dagen goed door te komen.

Zweten
(Nacht)zweten kan voorkomen bij kraamvrouwen en maakt het soms lastig goed door te slapen. Soms zweet je zoveel dat je midden in de nacht een droog shirt moet aantrekken. Dit is een normaal verschijnsel dat spontaan verdwijnt (al kan het bij sommige vrouwen wel een paar weken duren).