FAQ

Over het algemeen is het moeilijk om, zonder de cliënte en haar verhaal te kennen, een goed algemeen advies te geven. Als je klachten hebt die je niet vertrouwt of vragen hebt die niet kunnen wachten tot de volgende controle zijn we maandag t/m donderdag van 8.00u tot 12.00u hiervoor bereikbaar. Je krijgt dan Saskia, onze praktijkassistente, aan de telefoon. Veel (administratieve) vragen kan ze beantwoorden. Bovendien kan ze indien nodig altijd direct overleggen met een van de verloskundigen. Natuurlijk mag je op vrijdag of in het weekend ook op het 06 nummer bellen als je zelf vindt dat je vraag niet kan wachten tot maandag.

Ik heb een zwangerschapsverklaring nodig voor mijn werkgever/accountant

Deze kunnen we tijdens het spreekuur uitdraaien. Schrijf in je afsprakenkaartje op dat je een zwangerchapsverklaring nodig hebt en we zien het staan bij de eerstvolgende controle. Slechts zelden heeft de werkgever deze meteen nodig (ook al vragen ze dit regelmatig wel). Tijdens de aanwezigheid van de assistente kun je het natuurlijk altijd zelf ophalen.

Ik ben 8 weken zwanger en heb steeds een menstruatie-achtige buikpijn, is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Deze pijn wordt veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde normale klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, overleg dan even telefonisch met ons. We kunnen het advies dan afstemmen op de persoonlijke situatie.

Ik heb een miskraam gehad, hoe lang mag het bloedverlies duren en wanneer word ik weer ongesteld?

In het algemeen is het bloedverlies de eerste 2 dagen na het verlies van het vruchtzakje vergelijkbaar met een flinke menstruatie. Daarna wordt het bloedverlies minder en na 7-10 dagen is het voorbij.
Ongeveer 4-6 weken na de miskraam kun je de menstruatie verwachten (mits je voor de miskraam een regelmatige cyclus had).

Mag ik meteen na mijn miskraam weer zwanger worden?

Medisch is daar niets op tegen. Het kan handig zijn om 1 menstruatie af te wachten. Je kunt dan gemakkelijker uitrekenen hoe ver je bent en beter de eerste echo plannen (dit voorkomt teleurstellingen bij een te vroeg gemaakte eerste echo).

Mag ik in de zwangerschap naar de sauna?

Ja, dat mag. Het is wel extra belangrijk om goed en lang genoeg af te koelen en te rusten na elke sauna-ronde. Een verhoging van de lichaamstemperatuur moet worden vermeden. Zorg ook dat je (ruim) voldoende drinkt. Voel je je niet lekker terwijl je in de sauna zit? Ga er direct uit en rust lang genoeg uit.
Nog nooit van je leven in de sauna geweest? Dan is de zwangerschap misschien niet het moment dit te proberen.

Mag ik mijn haar verven nu ik zwanger ben?

Ja, dat mag. Het resultaat kan echter wel wat anders zijn dan buiten de zwangerschap.

Mag ik onder de zonnebank/in de zon zitten?

Ja, dat mag. Bedenk wel dat je in de zwangerschap soms minder goed tegen de warmte kunt. Bovendien kun je een zogenaamd “zwangerschapsmasker” krijgen, onregelmatige pigmentvlekken, die pas weer verdwijnen na de zwangerschap.
Natuurlijk gelden de algemene regels voor verstandig zonnen ook in de zwangerschap!

Mag ik zelf de babykamer schilderen?

Gebruik verf waarin weinig oplosmiddelen voorkomen. Verder wordt er aangeraden tijdens en na het schilderen enkele dagen goed te ventileren voordat je zelf (of kleine kinderen of baby’s) in die ruimte gaat slapen of leven.

Hoe lang moet ik foliumzuur blijven gebruiken?

Gebruik foliumzuur in ieder geval tot de termijnecho (deze is na 10 weken). Na deze echo weet je immers zeker hoe ver de zwangerschap is gevorderd en of de 10 weken echt voorbij zijn. Foliumzuur is B-vitamine (B11) en kun je probleemloos langer doorslikken.

Tot hoeveel weken mag ik vliegen nu ik zwanger ben?

Dat is een beetje afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij. Nederlandse maatschappijen houden vaak 34-36 weken aan. Vraag dit goed na voordat je een vliegreis boekt. Tevens kunnen de vliegmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring vragen, als je deze nog niet in je bezit hebt, zorg dan dat je deze vóór je vliegreis bij ons komt ophalen.

In mijn omgeving heerst waterpokken, is dat voor de zwangerschap gevaarlijk?

Als de moeder waterpokken heeft gehad draagt ze de antistoffen over aan haar baby en is het dus niet gevaarlijk. Vraag dus na of je zelf, meestal als kind, waterpokken hebt doorgemaakt.
Heb je nooit waterpokken gehad, neem dan direct contact met ons op.

Wanneer kan ik de bewegingen van mijn kindje voelen?

Als je voor het eerst zwanger bent voel je het eerste leven gemiddeld tussen de 20 en 24 weken. Bij volgende zwangerschappen is het vaak iets eerder omdat je dan weet wat je moet voelen. Het eerste leven wordt vaak omschreven als een luchtbelletje of een vlinder die door je buik kriebelt. Je partner moet helaas langer wachten voordat hij de baby kan voelen. Dat is gemiddeld bij 24 weken.
De frequentie en de intensiteit van de bewegingen die je voelt hangt af van de activiteit en ligging van je baby en van de ligging van de moederkoek. Pas na 28 weken hoef je de baby elke dag te voelen.

Ik wil het liefst een bevalling in een bevallingsbad. Kan dat?

We zullen al tijdens de zwangerschap aan je vragen waar en hoe je het liefst wilt bevallen. Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Wil je op de baarkruk, in bad of liggend bevallen? Bij ons is alles mogelijk. Wij hebben zelf geen bad in ons bezit, maar deze kan je gemakkelijk online huren bij bijvoorbeeld De Oerbron of Bevallingsbaden.nl.

Kan ik mijn autogordel gewoon dragen?

Ja, gewoon op de reguliere wijze. Dan is er indien er een ongeluk plaatsvindt de minste kans op complicaties voor moeder en kind.

Wanneer kan de vader van het kindje het beste vrij nemen als de baby geboren is?

Vrij nemen als de kraamverzorgster er is of juist de periode daarna? Hier worden vaak vragen over gesteld en deze zijn niet altijd makkelijk te beantwoorden. Wel is het zo dat bij een eerste kind de kraamverzorgster een schat aan informatie en tips geeft, veel informatie die ook voor een nieuwe vader belangrijk is. Jullie moeten het straks met zijn tweeën rooien en uit de tweede hand leert het niet zo snel en goed als uit de eerste hand. Bovendien kun je je vrouw beter ondersteunen als jij ook de basisinformatie hebt meegekregen en kun je taken afwisselen als je allebei geoefend hebt met de kraamverzorgster. Bij een tweede (derde of vierde etc.) kindje heb je deze basisinformatie al, plus een heleboel ervaring. Dan is vaak de tijd na het kraambed, als jullie er als gezinnetje weer alleen voor staan, spannend en nieuw. Hoe regel je het dagschema met het nieuwe kindje erbij? Zijn de andere kinderen al helemaal gewend of hebben die nog even wat extra aandacht nodig? In dit geval zijn er veel vaders (partners) die kiezen voor doorwerken tijdens het kraambed en eventuele vakantiedagen opnemen als de kraamverzorgster weg is.