Omgaan met pijn

Bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Maar hoe erg die pijn is, is vooraf moeilijk in te schatten. Elke bevalling is anders. Ook gaat elke vrouw anders met pijn om. Er zijn tijdens de bevalling een hoop dingen die je kunt doen om de pijn draaglijker te maken. Zo kun je zoeken naar een prettige houding om de weeën op te vangen. Een houding waar je tussen de weeën door ook goed in kunt ontspannen en je weer kan opladen voor een volgende wee. Ook een warme douche of bad kan heel goed werken tegen de pijn. Er zijn nog andere opties, zoals massage, een kruik of TENS apparaat.

Wij als verloskundigen hebben daarnaast nog de optie om de pijn te verlichten door het zetten van steriele water injecties (SWI). Met name als je pijn in je onderrug hebt, kunnen injecties met steriel water goed helpen. We geven daarbij vier prikken met een klein beetje steriel water in je onderrug. Dit werkt ongeveer één tot twee uur, heeft geen bijwerkingen en kan zo vaak herhaald worden als je wil. In het Geboortehuis in het Diakonessehuis hebben we tevens de mogelijkheid om je wat meer te helpen ontspannen door middel van het gebruik van lachgas. Je geeft jezelf dit tijdens een wee via een mond- en neusmasker. Hierbij heb je een kapje over je neus en mond en ademt zelf het gas in. Het heeft geen nadelige gevolgen voor jullie kindje en werkt snel in en ook snel weer uit, waardoor je de bevalling bewust mee blijft maken.

Bij een normaal verloop van de bevalling is de pijn vol te houden. Vooral de laatste centimeters van de ontsluiting is het echt heel hard werken, maar redden de meeste vrouwen het zonder pijnbestrijding. Je lijf is gemaakt om te bevallen en kan dit zelf het beste. Het zal een stofje aanmaken, de zogenaamde endorfines, die je ook door dit laatste stuk gaan helpen. Om dit stofje zijn werk te kunnen laten doen is het belangrijk vertrouwen in je lijf en eigen kunnen te hebben. Een goede voorbereiding kan je dit vertrouwen geven. Mocht je in de zwangerschap merken dat je hier moeite mee hebt, geef dit bij ons aan, zodat we samen kunnen kijken wat jij nodig hebt om dit vertrouwen op te bouwen. Mocht de bevalling anders verlopen, waardoor de pijn te heftig wordt of het te lang gaat duren dan zijn er ook nog middelen in het ziekenhuis die de pijn kunnen verlichten of wegnemen, zoals bijvoorbeeld een ruggenprik. In de KNOV-folder Hoe ga je om met pijn staat ook beschreven wat de mogelijkheden zijn voor medicamenteuze pijnstilling bij de gynaecoloog. Deze middelen worden in alle ziekenhuizen in de regio gegeven en mocht je pijnstilling wensen tijdens de bevalling, gaan we dat voor je regelen.