Steriele Waterinjecties

Steriel water injecties ter verlichting van pijn door rugweeën tijdens de bevalling. (Bron: KNOV)

Wat is het?

De behandeling bestaat uit vier injecties met steriel water. Aan het water is geen medicijn toegevoegd. Deze methode wordt in Scandinavische landen al bijna 30 jaar toegepast tijdens de bevalling. Inmiddels wordt het ook in Canada, Australië en in andere landen toegepast. Er is al veel wetenschappelijk onderzoek naar deze behandeling verricht. Uit dit onderzoek komt steeds naar voren dat de behandeling effectief is tegen de pijn en dat er geen bijwerkingen zijn.

Voor wie?

Ongeveer een derde van de vrouwen ervaart tijdens de ontsluitingsfase door de weeën niet alleen pijn in de buik, maar ook in de onderrug. Vaak is de pijn in de rug continu aanwezig. Injecties met steriel water is een van de weinige behandelingen die de pijn in de rug kan verminderen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Afbeelding_watersterielinjecties_215x122

Zoals je op het plaatje kunt zien, krijg je in je onderrug, net onder de huid, vier prikken met een klein beetje water. Daarbij zit je, lig je op je zij, of sta je licht voorover gebogen of geleund. Het prikken kan pijn doen. Je mag kiezen of je de prikken tijdens een wee of tussen de weeën door wil krijgen. De eerste 1 á 2 minuten kan de plaats waar geprikt is, wat gevoelig zijn. Al na een paar minuten voel je dat de pijn in je rug minder wordt. Het effect houdt ongeveer 1 á 2 uur aan en bij sommigen zelfs wat langer.

Is het een veilige behandeling?

Ja, het is absoluut een veilige behandeling voor jezelf en voor je kindje. Er zijn geen bijwerkingen bekend. Ook heeft het geen nadelig effect op het verloop van de bevalling. Je hoeft daarom niet aan de bewaking en kunt vrij blijven bewegen. Deze pijnbehandeling kan dus ook thuis gegeven worden.

Kan de behandeling herhaald worden?

Ja, de behandeling kan herhaald worden.

Wat als je een andere pijnbehandeling zou willen?

Mocht je de pijnvermindering van de waterinjecties onvoldoende vinden, dan kun je altijd vragen om een andere pijnbehandeling. In principe kan dit elke pijnbehandeling zijn: zowel met medicijnen (een ruggenprik) als zonder medicijnen (intensieve ondersteuning, een douche of bad).

Wat als je kiest voor injecties met steriel water?

Omdat steriel water in Nederland als oplosmiddel is geregistreerd en niet als pijnbehandeling, is er sprake van off-label gebruik. Dat betekent dat verloskundigen deze behandeling volgens een landelijk protocol geven en zijn getraind in het geven van de waterinjecties. Voor jou betekent het dat je toestemming moet geven voor deze behandeling. Deze behandeling is nieuw in Nederland. Daarom willen we graag weten wat je van deze behandeling vindt. Wij vragen je een paar keer op een lijn een streepje te zetten bij de hoeveelheid pijn die je voelt, zowel voor als na de waterinjecties (zie hieronder). Na afloop van de bevalling zal de verloskundige je vragen naar je ervaringen met de behandeling. Dit zal niet langer dan vijf minuten duren.

Geen pijn____________________________________  Ondraaglijke pijn

Nog vragen?

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze stellen tijdens het bevalgesprek bij 34 weken of op een van de reguliere controles.