Verwachtingen

De kraamperiode is een leuke tijd. “Geniet ervan” wordt je regelmatig geadviseerd door je bezoek. Terecht, de kraamperiode heeft veel leuke kanten. De kennismaking met de baby, genieten van het lichamelijk contact, de be- en verwondering bij alle dingen die hij/zij doet en al kan! Genieten van alle aandacht, telefoon en cadeautjes die jullie krijgen.

Gaat dit vanzelf? Nee, allesbehalve. De eerste dagen/weken laat je lichaam je soms in de steek. Je energieniveau is meestal beneden hetgeen je hoopt of verwacht. Het is goed om je te realiseren dat de eerste periode met de baby ook moeilijke kanten heeft. De onderbroken nachten, 8-10 keer per 24 uur voeden, verschonen en troosten, hormonale schommelingen, stuwing, vloeien, pijnlijke hechtingen en veel nieuwe informatie maken dat iedereen in meer of mindere mate te maken krijgt met gevoelens van onzekerheid. Dit is normaal!

Zorg in de eerste periode voor voldoende (bed)rust. Stel niet te hoge eisen aan jezelf als het gaat om “snel weer op de been zijn” en “goed ouderschap”. Een pasgeborene heeft niet veel meer nodig dan voeding en een schone luier, liefde en geborgenheid.

En de partner?
Die heeft het vooral erg druk. Ook hij (of zij) heeft een ernstig tekort aan nachtrust en verlangt naar een middagslaapje. Dat schiet er helaas vaak bij in. De aangifte, de geboortekaartjes, de boodschappen, de visite en met een beetje pech hoort het werk ook nog in het rijtje. Probeer te bewaken dat jullie allemaal voldoende rust krijgen. Jij bent degene op wie je vrouw in deze periode moet steunen! Houd in de gaten dat de visite niet te lang blijft zitten, vraag hen even te helpen met opruimen en neem vooral ook de tijd om lekker met jullie baby te knuffelen, te douchen of gewoon in je bed te liggen.