Zwangerschapsklachten

Aambeien

Aambeien zijn uitgezette bloedvaatjes (spataderen) bij je anus. Dit komt vaak voor en meestal geeft dit geen klachten. Soms is het jeukend, pijnlijk of bloedend. Harde ontlasting verergert de klachten. Probeer obstipatie te voorkomen of te verhelpen. Bij veel klachten kunnen wij je een middel voorschrijven.

Afscheiding

Het is normaal dat je wat meer vaginale afscheiding hebt tijdens de zwangerschap. Het wassen met zeep verergert dit. De zeep verstoort het zure milieu, waardoor de kans op een infectie wordt vergroot. Het dragen van katoenen ondergoed en wassen met water is voldoende.

Bandenpijn

Bandenpijn wordt veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. Je baarmoeder hangt als het ware aan banden. Deze worden opgerekt op het moment dat je baarmoeder groeit. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen/vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.

Bekkenpijn

Door verweking van de verbindingen tussen de bekkenbotten kun je last van bekkenpijn krijgen. Dit kan pijn rond je schaambeen geven, of in je onderrug. De verweking is functioneel voor de bevalling, zodat er meer ruimte in het bekken gemaakt kan worden om het kind erdoor geboren te laten worden. Deze verweking kan echter in sommige gevallen ernstige klachten geven. Mocht je zeer regelmatig last hebben van je bekken overleg dan met ons. Wij kunnen je zo nodig doorverwijzen naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenpijn bij zwangeren.

Brandend maagzuur

Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonale veranderingen en druk tegen je maag. Het wordt versterkt door het eten van te veel vet, zure producten zoals sinaasappel(sap), koolzuur, koffie, chocolade en gekruid eten. Probeer eerst deze middelen uit je menu te schrappen en eet een droog koekje of wat vla of melk als je last hebt. Geen effect? De meeste maagzuurbinders (antacida) mogen in de zwangerschap gebruikt worden. Overleg met de drogist, de apotheek of met ons.

Harde buiken

Harde buiken die af en toe optreden zijn heel onschuldig. Vooral naarmate de zwangerschap vordert herkennen zwangeren de term “harde buik”. Als harde buiken echter pijnlijk zijn, met een vaste regelmaat terugkomen (bijv elke 5 min) en/of niet minder worden bij bedrust neem dan contact met ons op.

Misselijkheid

Vooral in de eerste 3-4 maanden kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid soms ook in combinatie met (frequent) overgeven. Begin de dag met een licht ontbijt (bij voorkeur nog voor het opstaan), eet vaak kleine beetjes in plaats van 3 keer een hele maaltijd. Kies vooral producten die je het best verdraagt en maak je niet te druk als je voeding in deze periode misschien niet helemaal evenwichtig is. Als je met een goede voedingstoestand aan de zwangerschap bent begonnen komt de baby niets te kort. Eet je echt bijna niets dan kun je overwegen om vitamines te gebruiken (speciaal voor zwangere!).

Spuug je de hele dag en hou je niets binnen? Overleg met ons of met de huisarts. Er zijn medicijnen die helpen en die je veilig in de zwangerschap kunt gebruiken.

Moeheid

Vooral in de eerste 3-4 maanden zijn veel zwangere extreem moe. Om 20.00u naar je bed verlangen is geen uitzondering. Dit wordt vrijwel altijd veroorzaakt door de hormonale veranderingen en zelden door bloedarmoede. Geef eraan toe! Zet je sociale leven even op een laag pitje en ga op tijd naar bed. Hou in je achterhoofd dat het hoogstwaarschijnlijk niet de hele zwangerschap zo zal blijven.

Obstipatie

Obstipatie of verstopping is een veel gehoorde klacht van zwangeren. Dit is vaak te voorkomen/verhelpen door het eten van volkorenbrood, roggebrood, rauwkost, extra groente en fruit en voldoende water drinken. Als dit onvoldoende helpt kan ook gedroogde pruimen, roosvicee laxo, of activia het probleem verlichten. Lichaamsbeweging is daarnaast ook bevorderend voor een goede stoelgang. Gebruik nooit zonder overleg laxeermiddelen of andere medicijnen.

Vaak plassen

Het is normaal om (zeker aan het eind van de zwangerschap) vaker te moeten plassen. Dit wordt veroorzaakt door de druk van de grote baarmoeder op je blaas.

Heb je zeer vaak het gevoel dat je erg nodig moet plassen en komt er steeds maar een heel klein beetje urine en/of gaat dit samen met veel harde buiken? Dan heb je misschien een blaasontsteking. De assistente van de huisarts kan dit controleren met behulp van een beetje (ochtend)urine. Elke blaasontsteking moet met medicijnen worden behandeld. Er is voldoende ervaring met verschillende antibiotica gebruik in de zwangerschap om dit veilig te kunnen doen.

Vocht vasthouden

Zwangere kunnen probleemloos extra vocht vasthouden in handen en voeten, zeker als het warm is. Blijf voldoende drinken en leg je benen hoger als je ligt of zit.  Gebruik geen vochtafdrijvende medicijnen! Is er sprake van plotseling veel vocht vasthouden over je hele lichaam? Neem dan even contact met ons op.