Anticonceptie: soorten anticonceptie

Wist je dat je ook voor anticonceptie bij ons terecht kunt? Iedereen is van harte welkom. Zowel als je eerder bij ons onder zorg bent geweest tijdens de zwangerschap, als wanneer je niet bekend bent bij de praktijk.

Soorten anticonceptie

Anticonceptie is er in meerdere soorten en maten. Op verschillende momenten kunnen je wensen rondom anticonceptie veranderen. Je kunt bij ons terecht om je vragen te stellen en informatie te krijgen over welke opties het beste bij jouw wensen passen. Wij kunnen de gewenste anticonceptie voorschrijven. Mocht je voor een spiraal of een anticonceptiestaafje (Implanon NXT) kiezen, dan kunnen we deze op de praktijk bij je plaatsen. 

Lees hier verder voor betrouwbare informatie over verschillende soorten anticonceptie. 

 

Veelgestelde vragen Anticonceptie

Hoe lang na de bevalling kan ik een spiraal of anticonceptiestaafje laten plaatsen?

Je kunt bij ons een spiraal laten plaatsen vanaf 10 weken na de bevalling. Het anticonceptiestaafje kan al geplaatst worden vanaf 4 weken na de bevalling. Neem contact met ons op of geef je keuze door tijdens de nacontrole, dan plannen we een afspraak in voor de plaatsing en schrijven we de spiraal/anticonceptiestaafje voor. 

Kan ik met al mijn vragen over anticonceptie bij de verloskundige terecht?

Ja dat kan. Wij helpen je graag bij het vinden van een passende anticonceptievorm voor jou. Op de praktijk plaatsen we zelf spiralen en het anticonceptiestaafje, maar we kunnen ook over andere vormen adviseren. Neem hiervoor gerust contact op met de praktijkassistente, we bellen je dan terug of plannen een afspraak in. 

Is het normaal om bloedverlies te hebben na het plaatsen van een spiraal?

Ja, dat is normaal. Bij de plaatsing ontstaat een klein wondje in de baarmoedermond. De genezing hiervan duurt een paar dagen. Afhankelijk van welke spiraal je hebt, zal je ook daarna bloedverlies ervaren. Bij de koperspiraal is dit tijdens je menstruatie. Bij de hormoonspiraal kan dit ook een menstruatie zijn, maar kun je ook last hebben van spotting. Spotting is onregelmatig bloedverlies en komt vaker voor in de eerst 6 maanden na plaatsing van een hormoonspiraal.  

Kan ik ook voor anticonceptie bij de praktijk terecht als ik nog nooit zwanger ben geweest? Of als dat alweer een tijd geleden is?

Zeker! Iedere vrouw is welkom bij ons in de praktijk. Bel of mail ons en we bespreken de mogelijkheden.