In het kort:

Aanvullende informatie over jouw zwangerschap tussen 28 en 36 weken. 

Bewegingen voelen

Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen hoeveel je je baby kan of moet voelen bewegen tijdens je zwangerschap. Ook het moment waarop je bewegingen begint te voelen, verschilt per persoon. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon. Het is belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen. Zo merk je het als je baby minder gaat bewegen. Ben je boven de 28 weken zwanger en voel je de baby minder dan je gewend bent? Ga dan een uur op je linkerzij liggen en probeer contact te maken. Lukt dit niet of heb je twijfels? Bel altijd naar ons spoednummer: 06-53912131.  Lees hier meer over het bewegingspatroon van baby’s.

Belinstructies derde trimester

Spannend, het laatste deel van de zwangerschap is aangebroken! Het kan zijn dat je andere klachten gaat ervaren. Soms is het nodig om hiermee direct aan de bel te trekken. Ervaar je één van onderstaande klachten? Bel dan naar ons spoednummer:
06-53912131.

  • Vaginaal bloedverlies
  • Aanhoudende hoofdpijn in combinatie met sterretjes zien, overgeven, pijn in bovenbuik
  • Vruchtwaterverlies
  • Buikpijn/rugpijn die komt en gaat
  • Ongerustheid!

Klik op de foto hiernaast voor een overzicht met de belinstructies in het derde trimester.

Voorlichtingsavond over de bevalling

Volg je geen CenteringPregnancy? Dan zijn jij en je eventuele partner welkom op de voorlichtingsavond over de bevalling. Als je CenteringPregnancy volgt, komt deze informatie al aan bod tijdens de bijeenkomsten. Tijdens de voorlichtingsavond geven we jullie informatie over de laatste weken van de zwangerschap, de bevalling en wat daarbij komt kijken. Ook hebben we het over de kraamtijd. We organiseren deze avond één keer in de zes weken bij ons op de praktijk. Meld je aan via info@vkpdevecht.nl.  
 

Controles op de praktijk

Tijdens het derde trimester kom je vaker voor controle op de praktijk. Vanaf 30 weken zien we je graag elke 2 weken en vanaf 37 weken iedere week. Zo houden we de groei van je buik, je bloeddruk, jouw gezondheid en die van de baby in de gaten. We controleren in deze periode ook het ijzergehalte in je bloed, zetten je nogmaals op de weegschaal en gaan in gesprek over jullie wensen tijdens de bevalling. Fijn als jullie voor die tijd de voorlichtingsavond hebben bijgewoond. Benieuwd geworden naar alle informatie rondom bevallen? Lees dan vast verder op onze pagina hierover. 

 

Beoordelen van de groei 

Met onze handen beoordelen we iedere controle de groei van je buik en de baby. Soms is het nodig om op indicatie een groeiecho te laten maken. Indicaties om een groeiecho te laten maken zijn bijvoorbeeld: als je zelf een hoog of laag BMI hebt; een hoog of laag geboortegewicht bij een eerder kindje; of als we ons zorgen maken om de groei of ligging van de baby.  Tot nu toe is uit onderzoek gebleken dat het geen meerwaarde heeft om deze echo’s standaard bij iedere zwangere te maken en dat het mogelijk zelfs kan leiden tot onnodige interventies.

Tijdens de controles bespreken wij met je of het maken van een groeiecho nodig is en op welke termijn. Deze meeste groeiecho’s vinden plaatst tussen 28 en 36 weken. Tijdens een groeiecho wordt het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van de baby gemeten. Op die manier wordt duidelijk of de baby volgens verwachting groeit. De groeiecho kan indien nodig meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groeicurve van de baby ontstaat. Meestal wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Soms wordt er nog specifiek gekeken naar waar de placenta ligt.

Natuurlijk kun je er ook zelf voor kiezen om een extra echo te laten maken. Dit zijn de zogenoemde ‘pretecho’s’. Dit zijn echo’s zonder medische reden, om bijvoorbeeld het geslacht van de baby te laten bepalen of om gewoon even leuk naar jullie kindje te kijken middels een 3D of 4D echo. Het doen van een pretecho is voor eigen kosten. Je kunt deze echo’s laten maken bij Focus Verloskundige Centrum.

Stuitligging

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de ‘hoofdligging’. Voor een kind is dit de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 30 weken zwangerschap ligt 75% van de kinderen in hoofdligging, bij 36 weken zelfs 96-97%. Sommige kinderen blijven met het hoofdje boven liggen. Dit noemen we ‘stuitligging’. Als kinderen niet vanzelf draaien, zullen we met jullie de mogelijkheid voor een uitwendige versie bespreken. Hierbij wordt geprobeerd het kind uitwendig te draaien van stuit- naar hoofdligging.

Een uitwendige versie wordt uitgevoerd door een versiekundige. Vaak zijn dit verloskundigen die zich hierin hebben gespecialiseerd. Wij verwijzen hiervoor onder andere naar Focus Verloskundig Centrum.

 

Jouw zwangerschap

in weken

0-7
?

Je bent zwanger!

Zonder dat je het weet gebeurt er van alles in je lichaam, want vaak weet je in deze periode nog niet dat je zwanger bent! De bevruchte eicel legt de weg naar je baarmoeder af en nestelt zich in. Bij 4 weken is de baby 3-4 mm, bij 6 weken begint het hartje te kloppen en bij 7 weken is de baby ongeveer 1,5 cm. Zodra je een positieve test hebt kun je je aanmelden bij onze praktijk. In deze periode heb je nog geen afspraken bij ons, maar bij vragen of onzekerheden mag je natuurlijk altijd bellen.
8-12
?

Eerste echo en kennismaking

Inmiddels is de baby al behoorlijk aan het groeien. Hij groeit van ongeveer 2,5 cm en 1 gram bij 8 weken, naar 9 cm en 14 gram bij 12 weken. Na de eerste 12 weken is de aanleg van de baby afgerond. Er gebeurt in deze weken heel veel in je lichaam. Je kunt last krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals (extreme) misselijkheid en vermoeidheid. De een heeft hier meer last van dan andere. In deze periode hebben jullie de eerste echo’s, het intakegesprek en het counselingsgesprek op de praktijk.
13-17
?

Naar het hartje luisteren!

Wat gaat de tijd hard, je bent alweer ruim 3 maanden zwanger! In deze periode groeit de baby van 7 cm en 25 gram naar 18 cm en 250 gram. Bij veel vrouwen verdwijnen de eerste zwangerschapsymptomen naar de achtergrond. Je krijgt meestal weer wat meer energie. In deze periode is het verstandig om kraamzorg te regelen en indien gewenst de 13 & 20 wekenecho te plannen. Je komt rond de 14 weken weer bij ons op de praktijk voor de vervolgcontrole. We meten je bloeddruk, luisteren voor de eerste keer naar het hartje en bepalen de groei van je baarmoeder.
18-21
?

Eerste bewegingen

Je bent nu halverwege je zwangerschap en waarschijnlijk is je buik al goed zichtbaar. De baby is nu ongeveer 23 cm lang en weegt rond de 300 gram. Meestal begin je rond deze periode ook de bewegingen van de baby te voelen. In deze periode heb je meestal 1 controle waarbij we de soort voeding die je wilt geven en de kinkhoestvaccinatie bespreken. Indien gewenst word in deze periode ook de 20 wekenecho uitgevoerd in het echocentrum of ziekenhuis.
22-27
?

Lekker groeien!

Je zit inmiddels alweer in het laatste deel van het tweede trimester. De baby groeit in deze periode van 24 cm en 370 gram naar 34 cm en 800 gram. De meeste zwangere vrouwen voelen zich goed en hebben voldoende energie. Sommige vrouwen krijgen last van de rug en/of het bekken. Je hebt in deze periode twee vervolgcontroles. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken of je een zwangerschapscursus wilt doen.
28-36

Het 3e trimester

Welkom in het derde trimester van je zwangerschap! Bij 28 weken is de baby rond de 35 cm en 1 kg. Bij 36 weken zijn de meeste baby’s rond de 45 cm lang. Sommige baby’s wegen dan 2500 gram en anderen al meer dan 3 kilo! Meestal begint je zwangerschapsverlof in deze periode. Het kan zijn dat je buik inmiddels hard groeit en in de weg gaat zitten. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en pas zo nodig je tempo aan. In deze periode gaan we tijdens de controles meer aandacht besteden aan je bevalling en de voorbereiding daarop.
37-42
?

Klaar voor de bevalling!

Het is bijna tijd om jullie kindje te ontmoeten! In deze periode groeit je baby nog ongeveer 150 gram per week. Deze laatste 5 weken zien we als je uitgerekende periode. Het is normaal om ergens in deze periode te bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de eerste week na de uitgerekende datum. Het is dus volkomen normaal als je bij 40 weken nog niet bevallen bent. Je komt in deze periode iedere week bij ons op controle en vanaf week 41 om de dag.

Veelgestelde vragen zwangerschap

Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?

Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon.  Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.