In het kort:

Aanvullende informatie over jouw zwangerschap tussen 18 en 21 weken. 

Borstvoeding en flesvoeding

 Welke voeding je aan jullie kindje wil gaan geven bepalen jullie zelf. Het is verstandig om je van te voren goed in te lezen en voor te laten lichten zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken tussen borst- of flesvoeding. Slim om hier dus al in de zwangerschap over na te denken en eventueel voorbereiding te treffen. Hierover gaan we tijdens de zwangerschap met je in gesprek en we begeleiden jullie hierbij na de bevalling. Welke keuze je ook maakt, een goede voorbereiding is het halve werk!  Kies je voor borstvoeding dan kan het slim zijn om een voorlichtingsavond of cursus hierover te volgen. Denk ook na over het eventueel aanschaffen of huren van een kolfapparaat en bedenk hoelang je borstvoeding wilt gaan geven. Kies je voor flesvoeding dan is het goed om te kijken naar welke soort/merk flesvoeding, hier lees je waar je op moet letten. Haal alvast wat flesjes, drinkspenen en kunstvoeding in huis voor na de bevalling.

Weet je het nog niet zeker welke voeding je wilt gaan geven? Onze tip: probeer het geven van  borstvoeding in elk geval uit. Je kunt altijd nog stoppen. Je hebt het dan in ieder geval geprobeerd. Bovendien is elke week borstvoeding die je geeft, goed.

Meer informatie:

  • San Borstvoedingszorg: Vind je het fijn om te overleggen met een lactatiekundige over de manier waarop jij je kunt voorbereiden op het (opnieuw) geven van borstvoeding op een manier die bij jou past? Wij werken samen met Sanne Pfaff van San Borstvoedingszorg. Zij geeft iedere tweede maandag van de maand een gratis inloopspreekuur bij ons op de praktijk. Kijk voor meer in formatie op de website en meldt je aan!
  • La Leche League (LLL): Ben je op zoek naar een cursus over borstvoeding? La Leche League organiseert eens per 6 weken een borstvoedingscursus bij ons op de praktijk. Meer informatie over borstvoeding en de cursusdata vind je hier. Aanmelden kan ook door een mail te sturen naar maarssen@borstvoeding.nl
  • Voedingscentrum: Lees hier je betrouwbare informatie over de keuze en het geven van borst- en flesvoeding.

Kinkhoestvaccinatie

Tijdens de zwangerschap adviseren wij je een afspraak te maken voor de 22  wekenprik. Dit is een vaccinatie tegen de kinkhoest. Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan tegen kinkhoest die via de placenta bij de baby terechtkomen. Deze antistoffen beschermen de baby tot drie maanden na de geboorte. Daarna wordt de baby via het rijksvaccinatieprogramma zelf gevaccineerd. De vaccinatie vindt plaats bij het consultatiebureau. Kijk hier voor meer informatie en het maken van een afspraak. 

Jouw zwangerschap

in weken

0-7
?

Je bent zwanger!

Zonder dat je het weet gebeurt er van alles in je lichaam, want vaak weet je in deze periode nog niet dat je zwanger bent! De bevruchte eicel legt de weg naar je baarmoeder af en nestelt zich in. Bij 4 weken is de baby 3-4 mm, bij 6 weken begint het hartje te kloppen en bij 7 weken is de baby ongeveer 1,5 cm. Zodra je een positieve test hebt kun je je aanmelden bij onze praktijk. In deze periode heb je nog geen afspraken bij ons, maar bij vragen of onzekerheden mag je natuurlijk altijd bellen.
8-12
?

Eerste echo en kennismaking

Inmiddels is de baby al behoorlijk aan het groeien. Hij groeit van ongeveer 2,5 cm en 1 gram bij 8 weken, naar 9 cm en 14 gram bij 12 weken. Na de eerste 12 weken is de aanleg van de baby afgerond. Er gebeurt in deze weken heel veel in je lichaam. Je kunt last krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals (extreme) misselijkheid en vermoeidheid. De een heeft hier meer last van dan andere. In deze periode hebben jullie de eerste echo’s, het intakegesprek en het counselingsgesprek op de praktijk.
13-17
?

Naar het hartje luisteren!

Wat gaat de tijd hard, je bent alweer ruim 3 maanden zwanger! In deze periode groeit de baby van 7 cm en 25 gram naar 18 cm en 250 gram. Bij veel vrouwen verdwijnen de eerste zwangerschapsymptomen naar de achtergrond. Je krijgt meestal weer wat meer energie. In deze periode is het verstandig om kraamzorg te regelen en indien gewenst de 13 & 20 wekenecho te plannen. Je komt rond de 14 weken weer bij ons op de praktijk voor de vervolgcontrole. We meten je bloeddruk, luisteren voor de eerste keer naar het hartje en bepalen de groei van je baarmoeder.
18-21
?

Eerste bewegingen

Je bent nu halverwege je zwangerschap en waarschijnlijk is je buik al goed zichtbaar. De baby is nu ongeveer 23 cm lang en weegt rond de 300 gram. Meestal begin je rond deze periode ook de bewegingen van de baby te voelen. In deze periode heb je meestal 1 controle waarbij we de soort voeding die je wilt geven en de kinkhoestvaccinatie bespreken. Indien gewenst word in deze periode ook de 20 wekenecho uitgevoerd in het echocentrum of ziekenhuis.
22-27
?

Lekker groeien!

Je zit inmiddels alweer in het laatste deel van het tweede trimester. De baby groeit in deze periode van 24 cm en 370 gram naar 34 cm en 800 gram. De meeste zwangere vrouwen voelen zich goed en hebben voldoende energie. Sommige vrouwen krijgen last van de rug en/of het bekken. Je hebt in deze periode twee vervolgcontroles. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken of je een zwangerschapscursus wilt doen.
28-36

Het 3e trimester

Welkom in het derde trimester van je zwangerschap! Bij 28 weken is de baby rond de 35 cm en 1 kg. Bij 36 weken zijn de meeste baby’s rond de 45 cm lang. Sommige baby’s wegen dan 2500 gram en anderen al meer dan 3 kilo! Meestal begint je zwangerschapsverlof in deze periode. Het kan zijn dat je buik inmiddels hard groeit en in de weg gaat zitten. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en pas zo nodig je tempo aan. In deze periode gaan we tijdens de controles meer aandacht besteden aan je bevalling en de voorbereiding daarop.
37-42
?

Klaar voor de bevalling!

Het is bijna tijd om jullie kindje te ontmoeten! In deze periode groeit je baby nog ongeveer 150 gram per week. Deze laatste 5 weken zien we als je uitgerekende periode. Het is normaal om ergens in deze periode te bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de eerste week na de uitgerekende datum. Het is dus volkomen normaal als je bij 40 weken nog niet bevallen bent. Je komt in deze periode iedere week bij ons op controle en vanaf week 41 om de dag.

Veelgestelde vragen zwangerschap

Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?

Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon.  Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.