FAQ Zwangerschap:

Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?
Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon. Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.
Tot hoeveel weken mag ik vliegen nu ik zwanger ben?

Dat is afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij. Nederlandse maatschappijen houden vaak 34-36 weken aan. Vraag dit goed na voordat je een vliegreis boekt. Tevens kunnen de vliegmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring vragen. Zorg dat je deze vóór je vliegreis bij ons komt ophalen, of vraag of wij hem kunnen mailen. Neem daarnaast ook je zwangerschapskaart mee op vakantie.

Welke zwangerschapscursus raden jullie aan?

Er worden veel verschillende cursussen aangeboden bij ons in de regio. Het is natuurlijk niet verplicht om een cursus te volgen, maar het kan wel waardevol zijn. Kies iets waarvan je denkt dat het bij jou/jullie past. Op www.zwangerinutrecht.com zie je een overzicht van het aanbod in de buurt.

Ik heb last van mijn bekken, welke fysio raden jullie aan?

Veel vrouwen hebben last van bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Een bekkenfysiotherapeut kan kijken welke oefeningen of behandeling jou het beste kunnen helpen. Kijk op onze pagina ‘Samenwerkingspartners’ voor de fysiotherapeuten waar wij veel mee samenwerken.

Hoe lang mag het bloedverlies duren na een miskraam, en wanneer word ik weer ongesteld?

In het algemeen is het bloedverlies de eerste 2 dagen na het verlies van het vruchtzakje vergelijkbaar met een flinke menstruatie. Daarna wordt het bloedverlies minder en na 7-10 dagen is het voorbij. Ongeveer 4-6 weken na de miskraam kun je de menstruatie verwachten (mits je voor de miskraam een regelmatige cyclus had).

Mag ik direct na het doormaken van een miskraam weer zwanger worden?

Medisch gezien is daar niets op tegen. Wel kan het mentaal gezien verstandig zijn om de miskraam eerst een plekje te geven. Daarnaast kun je ook een menstruatie afwachten zodat je makkelijker weet hoe ver je zwanger bent.

FAQ Bevalling:

Is het mogelijk om in bad te bevallen?

Ja, meestal is dit mogelijk. Je kunt een bad gebruiken als ontspanning tijdens de ontsluitingsweeën, maar je kunt er ook voor kiezen om te persen en dus je kindje geboren te laten worden in bad. In alle ziekenhuizen zijn bevalbaden aanwezig, indien beschikbaar kun je hiervan gebruik maken. Soms zitten hier extra kosten voor een binnenhoes aan verbonden. Wil je thuis in bad bevallen dan kan het fijn zijn om een bevalbad te huren. Dit kan via verschillende online organisaties. Heb je zelf een groot/breed bad en wil je daarin bevallen? Bespreek je wens met ons, dan kijken we samen of dit mogelijk is.

Is het erg als ik de slijmprop ben verloren?

Nee, dat is niet erg. De ‘slijmprop’ is een slijmerige structuur die zich normaal gesproken in de baarmoedermond bevindt. Meestal is het verliezen van de slijmprop een teken dat de baarmoedermond aan het verweken is en mogelijk al een beetje open gaat. Je kunt de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook in kleine beetjes met afvegen of tijdens de bevalling. Soms zit er wat oud (bruin/roze) bloedverlies bij. Dit kan geen kwaad. Het kan het begin zijn van de bevalling, maar de bevalling kan ook nog een week op zich laten wachten. Je hoeft ons hiervoor niet te bellen, kijk op onze pagina ‘bevalling-wanneer bellen?‘ voor de belinstructies rondom de bevalling. 

Kan ik thuis bevallen met pijnstilling?

Thuis kun je alleen gebruiken maken van natuurlijke pijnstilling, zoals warm water, massage of het TENS-apparaat. Voor medicinale pijnstilling (zoals lachgas, remifentanyl pompje on een ruggenprik) moeten we verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is omdat er vaak extra benodigdheden en controle’s nodig zijn om de conditie van jou en de baby in de gaten te houden.  Lees meer over pijnstilling op onze pagina: ‘bevalling-pijnstilling’.

Zijn jullie continue aanwezig tijdens de bevalling?

Wij streven ernaar om continue begeleiding te bieden vanaf het moment dat je in de actieve fase van de bevalling bent gekomen. Daarvoor kan het zijn dat we een huisbezoek doen en nog weer even weg gaan, natuurlijk altijd in overleg met jullie. Vind je het toch fijn als we bij je blijven? Geef je wensen en voorkeuren aan ons door. Heb je behoefte om juist even alleen (met je partner) te zijn? Geeft dit aan! Dan zonderen wij ons natuurlijk even af.   

Wanneer bel ik als de bevalling begonnen is?

Kijk op onze pagina: ‘bevalling-wanneer bellen?’, voor duidelijke belinstructies over de bevalling. Heb je eerder vragen, maak je je zorgen of wil je toch even overleggen? Bel ons gerust! 

FAQ Kraamtijd:

Wanneer moet je de geboorteaangifte doen?

De geboorteaangifte dient te worden geregeld binnen 3 werkdagen na de bevalling. De dag van de geboorte telt hierbij niet mee. Zie voor meer informatie onze pagina: ‘kraamtijd – de eerste week’ of kijk op de website van de gemeente waarin jullie kindje geboren is. 

Hoe verloopt het contact met de verloskundige na de bevalling?

De dag na de bevalling of de dag van thuiskomst hebben we vaak telefonisch contact met jullie om te horen hoe het gaat. We stemmen dan de kraamvisites met jullie af. Meestal hebben we om de dag contact. Mocht er eerder of tussendoor iets aan de hand zijn, bellen jullie ons spoednummer: 06-53912131. Dit zal de kraamverzorgende, in overleg met jullie, ook doen bij afwijkende controles of als zij zich zorgen maakt. Indien nodig komen we dan eerder langs op huisbezoek. 

Wat zijn veel voorkomende ongemakken na de bevalling?

Na de bevalling kun je last hebben van verschillende ongemakken, zoals bloedverlies, naweeën, spierpijn, kraamtranen, trekkende hechtingen of pijnlijke tepels. Lees verder op onze pagina: ‘kraamtijd-ongemakken’ voor uitgebreide informatie en tips over de meest voorkomende ongemakken.  

Hoe train ik mijn bekkenbodemspieren na de bevalling?

Het is verstandig om na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen om een eventuele verzakking of incontinentieproblemen te voorkomen. De bedoeling is dat je hierbij je bekkenbodemspieren kort aanspant en ook weer bewust ontspant. Hoe je je bekkenbodemspieren traint, lees je hier. Blijf je 6 weken na je bevalling last houden van incontinentie- of pijnklachten, neem dan contact op met een bekkenbodemfysio. Zie onze pagina: ‘Samenwerkingspartners’, voor een goede fysiotherapeut. 

Wanneer mag ik weer sporten na de bevalling?

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je vaak weer rustig gaan beginnen met sporten. Doe de eerste 12 weken na de bevalling nog geen buikspieroefeningen en zorg ervoor dat je je bekkenbodemspieren goed kunt aanspannen voordat je met buikspieroefeningen begint. Door de zwangerschap kunnen je buikspieren de eerste periode nog ver uit elkaar liggen. Tijdens de nacontrole kunnen we beoordelen of je buikspieren goed aan het herstellen zijn en advies geven hoe je het sporten weer kunt oppakken. Het is heel normaal dat je niet direct alles weer kunt. Voor alles geldt; luister goed naar je lichaam en bouw het rustig op. Zie voor meer informatie de pagina: ‘kraamtijd-na de eerste week’.

FAQ Anticonceptie

Hoe lang na de bevalling kan ik een spiraal laten plaatsen?

Je kunt bij ons een spiraal laten plaatsen vanaf 10 weken na de bevalling. Neem contact met ons op of geef je keuze door tijdens de nacontrole, dan plannen we een afspraak in voor de plaatsing en schrijven we de spiraal voor. Zie voor meer informatie onze pagina: ‘anticonceptie’.

Zijn er kosten verbonden een het plaatsen van een spiraal?

De plaatsing van de spiraal wordt meestal vergoed door de basisverzekering. De spiraal zelf valt vaak onder een aanvullende verzekering. Een koperspiraal (T-Safe) kost ongeveer € 69,-, een hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) kost ongeveer €150,-. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van je eigen risico af. Check altijd van tevoren wat je kunt verwachten van jouw zorgverzekeraar. 

Kan ik ook bij jullie terecht voor een spiraal als ik niet eerder onder zorg ben geweest?

Natuurlijk kan dat! Iedereen is welkom bij ons. Neem gerust contact met ons op, dan plannen we een afspraak in en belt een van onze verloskundigen gespecialiseerd in anticonceptie je terug voor het bespreken en voorschrijven van je spiraal.  

Is het normaal om bloedverlies te hebben na het plaatsen van een spiraal?

Ja, dat is normaal. Bij de plaatsing ontstaat een klein wondje in de baarmoedermond. De genezing hiervan duurt een paar dagen. Afhankelijk van welke spiraal je hebt, zal je ook daarna bloedverlies ervaren. Bij de koperspiraal is dit tijdens je menstruatie. Bij de hormoonspiraal kan dit ook een menstruatie zijn, maar kun je ook last hebben van spotting. Spotting is onregelmatig bloedverlies en komt vaker voor in de eerst 6 maanden na plaatsing van een hormoonspiraal.  

Wanneer kan ik starten met de pil na de bevalling?

Dit is afhankelijk van het wel/niet geven van borstvoeding. Fijn om deze vraag altijd even met ons of met je huisarts te bespreken. Meer betrouwbare informatie over de pil en andere anticonceptie methoden vindt je op: www.anticonceptie.nl