Waar bevallen?

Vanaf 37 weken begeleiden wij in principe jouw bevalling, mits er geen indicatie is om onder leiding van de gynaecoloog te bevallen. Zonder medische indicatie mag je zelf de keuze maken of je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen. We bespreken op het spreekuur waar je wilt gaan bevallen en helpen je waar nodig bij het maken van deze keuze. Het belangrijkste is dat je gaat bevallen op de plek waar jij je het prettigst voelt. Dit is voor iedereen anders. 

Thuis

Brand Name

Poliklinisch

Brand Name
Brand Name
Brand Name

Medisch

Brand Name
Brand Name
Brand Name

Thuis

Thuis is de plek waar de bevalling meestal begint. In je eigen omgeving voel je je vertrouwt en kun je vaak het beste ontspannen. Wij komen naar je toe zodra de bevalling lijkt door te zetten. Het is fijne aan thuis is dat je niet zelf met flinke weeën op pad hoeft. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen. Daarnaast zien we dat vrouwen die thuis bevallen vaker positief op hun bevalling terug kunnen kijken. Thuis heb je minder kans op onnodige medische ingrepen. Een nadeel van een thuisbevalling kan zijn dat er geen medische pijnstilling beschikbaar is. Wel kun je thuis natuurlijk gebruik maken van natuurlijke pijnstillers als de TENS of warm water.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de veiligheid van thuis bevallen in Nederland. Hieruit is gebleken dat het voor gezonde zwangere vrouwen net zo veilig is om thuis te bevallen als in het ziekenhuis. Alle medische spullen die nodig zijn voor een thuisbevalling nemen wij mee. Wij regelen dat er een kraamverzorgster ons komt assisteren bij jou thuisbevalling. Zij blijft ook de eerste uren na de bevalling bij je thuis om jullie te ondersteunen. Wil je weten wat je zelf moet regelen voor een thuisbevalling?  Klik op de button voor meer informatie.

Poliklinisch

Als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, dan spreken we van een poliklinische bevalling. Vaak komen we eerst bij jullie thuis om te beoordelen of de bevalling echt begonnen is. Afhankelijk van de fase van de bevalling en jullie wensen nemen we contact op met het ziekenhuis van jullie keuze om te horen of er plek voor ons is. Hierna vertrekken we richting het ziekenhuis met eigen vervoer, meestal rijden wij voor of achter jullie aan. In het ziekenhuis zullen wij je bevalling verder begeleiden en jullie, indien gewenst, continue ondersteuning geven. We zullen er voor zorgen dat een kraamverzorgende ons komt assisteren tijdens en na je bevalling. Een voordeel van een poliklinische bevalling kan zijn dat medische pijnstilling sneller beschikbaar is. Iedere ziekenhuiskamer beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet. In sommige kamers is ook een bevalbad beschikbaar.
Je hoeft je van tevoren niet aan te melden bij een ziekenhuis. Wel is het soms handig om eens een proefritje te maken of naar een (online) open dag te gaan kijken. Het is goed om te weten dat aan een poliklinische bevalling mogelijk kosten verbonden zijn in de vorm van een eigen bijdrage. Check dit van tevoren bij je zorgverzekering!

Medisch

Het ziekenhuis is de plek waar je naar toe gaat als je zwangerschap of bevalling anders verloopt dan verwacht. In de zwangerschap zullen we je dan verwijzen voor een controle in het ziekenhuis. Soms is er een blijvende indicatie om in het ziekenhuis onder zorg te blijven. Ook tijdens de bevalling kunnen complicaties optreden waarvoor we moeten verplaatsen naar het ziekenhuis. Meestal kan dit met eigen vervoer en soms met behulp van een ambulance. Als er complicaties optreden terwijl je poliklinisch aan het bevallen bent hoef je meestal niet meer te verplaatsen. We dragen dan de zorg voor jou en de baby over aan het ziekenhuis. Dit betekent dat er een arts of klinisch verloskundige voor jullie gaat zorgen.

Het kan zijn dat er na de vorige bevalling een indicatie is ontstaan om medisch in het ziekenhuis te bevallen. We bespreken dit met je tijdens de zwangerschap. Soms begeleiden wij dan jouw komende bevalling, soms zal er op voorhand worden afgesproken dat de gynaecoloog dit doet.  Dit kan ook betekenen dat de zorg in de laatste weken van de zwangerschap wordt overgenomen door het ziekenhuis. We zijn elkaar dan weer in de kraamtijd, zodra jullie thuiskomen vanuit het ziekenhuis.

Veelgestelde vragen bevalling

Is het mogelijk om in bad te bevallen?

Ja, meestal is dit mogelijk. Je kunt een bad gebruiken als ontspanning tijdens de ontsluitingsweeën, maar je kunt er ook voor kiezen om te persen en dus je kindje geboren te laten worden in bad. In alle ziekenhuizen zijn bevalbaden aanwezig, indien beschikbaar kun je hiervan gebruik maken. Soms zitten hier extra kosten voor een binnenhoes aan verbonden. Wil je thuis in bad bevallen dan kan het fijn zijn om een bevalbad te huren. Dit kan via verschillende online organisaties. Heb je zelf een groot/breed bad en wil je daarin bevallen? Bespreek je wens met ons, dan kijken we samen of dit mogelijk is.

Is het erg als ik de slijmprop ben verloren?

Nee, dat is niet erg. De ‘slijmprop’ is een slijmerige structuur die zich normaal gesproken in de baarmoedermond bevindt. Meestal is het verliezen van de slijmprop een teken dat de baarmoedermond aan het verweken is en mogelijk al een beetje open gaat.  Je kunt de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook in kleine beetjes met afvegen of tijdens de bevalling. Soms zit er wat oud (bruin/roze) bloedverlies bij. Dit kan geen kwaad. Het kan het begin zijn van de bevalling, maar de bevalling kan ook nog een week op zich laten wachten. Je hoeft ons hiervoor niet te bellen, kijk op onze pagina ‘bevalling-wanneer bellen?’ voor de belinstructies rondom de bevalling. 

Kan ik thuis bevallen met pijnstilling?

Thuis kun je alleen gebruiken maken van natuurlijke pijnstillering, zoals warm water, massage of het TENS-apparaat. Voor medicinale pijnstilling (zoals lachgas, remifentanyl pompje on een ruggenprik) moeten we verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is omdat er vaak extra benodigdheden en controle’s nodig zijn om de conditie van jou en de baby in de gaten te houden.  Lees meer over pijnstilling op onze pagina: ‘bevalling-pijnstilling’.