Afsluiten van de kraamweek

Na de eerste week sluiten wij de zorg af. Dit betekent dat de huisarts en het consultatiebureau de zorg voor jou en je kindje van ons overnemen. Voor verloskundige vragen, over bijvoorbeeld bloedverlies of hechtingen, kun je ons natuurlijk altijd nog bellen. Je bent namelijk tot 6 weken na de bevalling kraamvrouw. Het consultatiebureau neemt de zorg over wat betreft groei, voeding en ontwikkeling van je kindje. Op het consultatiebureau kun je op afspraak terecht om je kindje te wegen. Hier kun je verder terecht met vragen over (borst)voeding, gezondheid en ouderschap. Kijk voor meer informatie op de website van het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Vitamine D

Zowel bij borstvoeding als kunstvoeding is het advies om jullie kindje vanaf dag 8 tot de leeftijd van 4 jaar iedere dag vitamine D te geven (10 microgram). Dit is belangrijk voor het ontwikkelen van sterke botten en tanden. Daarnaast adviseren we vrouwen die borstvoeding geven om, net als in de zwangerschap, zelf ook dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen.

Vitamine K

Als je borstvoeding geeft, of als het grootste gedeelte van de voeding bestaat uit moedermelk, dan adviseren we je om vanaf dag 8 tot 12 weken ook 150 microgram vitamine K per dag aan je kindje te geven. Aan kunstvoeding is al vitamine K toegevoegd. Als je kindje minimaal 500 ml kunstvoeding per dag drinkt, is het niet nodig om extra vitamine K te geven. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling.

Borstvoeding

Borstvoeding blijft vaak veel energie en tijd van je vragen, maar op den duur wordt het wel vaak een stuk gemakkelijker. Rond de tiende dag hebben pasgeborenen vaak een regeldag. Tijdens deze dag/dagen willen ze vaker drinken en zijn ze onrustiger. Leg je kind dan op verzoek aan de borst, dan zal de productie van de borstvoeding aangepast worden aan de vraag van het kindje. Controleer je borsten dagelijks op harde/rode plekken. Probeer deze plekken weg te masseren tijdens de voeding of eventueel onder de warme douche, om zo een borstontsteking te voorkomen. Laat je kindje ook goed aan deze borst drinken. Neem contact op met je huisarts als je koorts krijgt. Voor problemen rondom de borstvoeding kan het erg waardevol zijn om eens contact op te nemen met een lactatiekundige. Kijk hier voor meer informatie over lactatiekundige Sanne Phaff. 

Bekkenbodemspieren

Het is belangrijk dat je bekkenbodemspieren goed herstellen na de bevalling. Nu, maar ook als je ouder wordt is een sterke bekkenbodem van groot belang. Problemen met je bekkenbodem kunnen leiden tot verzakkings- of incontinentieklachten. Om dit te voorkomen raden wij aan om je bekkenbodem na de bevalling te gaan trainen. De bedoeling is dat je hierbij je bekkenbodemspieren kort aanspant en ook weer bewust ontspant. Zorg dat je je bekkenbodemspieren goed kunt aanspannen voordat je met buikspieroefeningen begint.

Blijf je zes weken na de bevalling nog klachten houden? Trek dan laagdrempelig aan de bel bij een bekkenfysiotherapeut. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig. 

Sporten

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je vaak weer rustig gaan beginnen met sporten. Doe de eerste 12 weken na de bevalling nog geen buikspieroefeningen. Door de zwangerschap kunnen je buikspieren de eerste periode nog ver uit elkaar liggen. Tijdens de nacontrole kunnen we beoordelen of je buikspieren goed aan het herstellen zijn en advies geven hoe je het sporten weer kunt oppakken. Als je buikspieren wilt gaan trainen, begin dan met het trainen van de schuine buikspieren. Voor alles geldt; luister goed naar je lichaam en bouw het rustig op. Het is heel normaal dat je niet direct alles weer kunt.

Vruchtbaarheid

De eerste 4-6 weken na de bevalling verlies je meestal nog bloed. Als het bloedverlies van de bevalling is gestopt, kan je menstruatie weer op gang komen. Als je borstvoeding geeft, wordt je menstruatiecyclus vaak nog onderdrukt. Er vindt altijd eerst een eisprong plaats voordat je een menstruatie hebt. Dit betekend dat je alweer vruchtbaar bent voordat je menstrueert, en je vruchtbaarheid dus niet te voorspellen is!  Houd er daarom rekening mee dat je vlot na het stoppen van het bloedverlies al weer vruchtbaar kunt zijn. Het is slim om op tijd na te denken over een passende vorm van anticonceptie.

Seksualiteit

Het is niet te voorspellen wanneer je weer behoefte hebt aan seksueel contact. Soms na enkele weken, maar soms ook pas een jaar na de geboorte. Een gevoelige bekkenbodem, de veranderde gezinssituatie, maar ook alle herinneringen rondom bevalling en kraamtijd spelen hierin mee, zowel voor jou als je partner. Bij borstvoeding is het bekend dat vrouwen wat minder vochtig kunnen zijn. Het kan helpen om dan gebruik te maken van glijmiddel. 

Psychische klachten?

Het kan zijn dat je na de bevalling niet lekker in je vel zit. In korte tijd is er veel gebeurd, je bent (opnieuw) moeder geworden, je nachtrust wordt regelmatig verstoord, lichamelijk ben je nog niet de oude en ook binnen jullie relatie en gezin moet de balans weer opnieuw worden gevonden. Heb je het gevoel dat je neerslachtig bent, of in een negatieve spiraal zit? Trek dan aan de bel bij ons of bij je huisarts.  

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling zien we jullie graag nog een keer op de praktijk voor een nacontrole. We horen hoe het met jullie gaat en doen een paar medische checks bij de vrouw. We bespreken hoe jullie de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebben ervaren. Als er tijdens de bevalling problemen zijn geweest, zullen we met je bespreken wat dit betekent voor een eventuele volgende zwangerschap. We plannen deze nacontrole vaak bij de verloskundige die ook bij de bevalling is geweest. Er kan soms een reden zijn dat je bij de gynaecoloog op nacontrole moet komen, dit bespreken we dan met jou bij het afsluiten van de kraamweek. Je kunt onze assistente bellen voor het inplannen van een nacontrole afspraak. 

Volgende zwangerschap

Hebben jullie opnieuw een zwangerschapswens? Begin dan alvast met het slikken van foliumzuur. Wij adviseren om foliumzuur te gebruiken vanaf 4 weken voor de zwangerschap. Aangezien je nooit precies weet wanneer je zwanger wordt, is het dus verstandig om het te gebruiken zodra je stopt met anticonceptie. Daarnaast is het voor een volgende zwangerschap belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben. Rook je, probeer dan voordat je zwanger wordt te stoppen met roken. Drink geen alcohol en zorg dat je gezond eet. Kijk hier voor meer informatie over voeding en zwangerschap.

Tips:

  • Boek: ‘Perfecte moeders bestaan niet’ van Diana Koster
  • Boek: ‘De Melkfabriek’ van Sofie van den Enk & Eva Munnik
  • Mama Café, elke 2 weken in Maarssenbroek of Breukelen

To-do’s:

  • Train je bekkenbodemspieren!
  • Maak een afspraak voor de nacontrole
  • Denk na over welke anticonceptie het beste bij je past
  • Nieuwe zwangerschapswens? Vergeet foliumzuur niet! 

Veelgestelde vragen kraamtijd

Wanneer moet je de geboorteaangifte doen?

De geboorteaangifte dient te worden geregeld binnen 3 werkdagen na de bevalling. De dag van de geboorte telt hierbij niet mee. Zie voor meer informatie onze pagina: ‘kraamtijd – de eerste week’.

Hoe verloopt het contact met de verloskundige na de bevalling?

De dag na de bevalling of de dag van thuiskomst hebben we vaak telefonisch contact met jullie om te horen hoe het gaat. We stemmen dan de kraamvisites met jullie af. Meestal hebben we om de dag contact. Mocht er eerder of tussendoor iets aan de hand zijn, bellen jullie ons spoednummer: 06-53912131. Dit zal de kraamverzorgende, in overleg met jullie, ook doen bij afwijkende controles of als zij zich zorgen maakt. Indien nodig komen we dan eerder langs op huisbezoek. 

Hoe train ik mijn bekkenbodemspieren na de bevalling?

Het is verstandig om na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen om een eventuele verzakking of incontinentieproblemen te voorkomen. De bedoeling is dat je hierbij je bekkenbodemspieren kort aanspant en ook weer bewust ontspant. Hoe je je bekkenbodemspieren traint, lees je hier. Blijf je 6 weken na je bevalling last houden van incontinentie of pijnklachten, neem dan contact op met een bekkenbodemfysio. Zie onze pagina: ‘Samenwerkingspartners’, voor een goede fysiotherapeut.