Na de bevalling kun je te maken krijgen met verschillende lichamelijke ongemakken. Hieronder lees je wat meer over de meest voorkomende ongemakken. Heb je vragen? Stel ze gerust aan ons of je kraamverzorgende. We geven je graag tips om de pijn wat te verlichten!

Bloedverlies

De eerste dagen na de bevalling is het bloedverlies meestal (veel) meer dan bij een normale menstruatie. Het is normaal om ongeveer elke 3 uur je maandverband te moeten verschonen. Ook kun je enkele stolsels verliezen, dit is normaal. Ze kunnen zo groot zijn als een vuist. Zijn het er meerdere zo groot als een vuist? Neem dan contact met ons op. Na enkele dagen wordt het bloedverlies minder, maar het kan wel 4 tot 6 weken na de bevalling aanhouden. De laatste paar weken is het bloedverlies onregelmatig van kleur en hoeveelheid. Schrik niet van iets meer bloedverlies als je meer gaat bewegen, dit is normaal.

Tekort aan nachtrust

In de kraamtijd kom je vaak nachtrust te kort. Baby’s zijn in de avond en vroege nacht vaak onrustig, willen regelmatig drinken en bij je zijn. Het is belangrijk om overdag voldoende rust te nemen, ’s middags te slapen en ’s avonds niet te laat visite te ontvangen. Zorg in de eerste week goed voor je rust door veel boven in bed te blijven en de zorg voor het huishouden en eventuele andere kinderen door de kraamverzorgende en je omgeving te laten doen.

Hechtingen

Het is niet zo dat je altijd hechtingen hebt en het is ook niet zo dat hechtingen altijd pijn veroorzaken. Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen last hebben van een pijnlijke bekkenbodem vanwege hechtingen of het oprekken van de spieren tijdens de bevalling. Het kan helpen om de wond te koelen met koude kompressen, bijvoorbeeld met ingevroren maandverband of appelstroopzakjes. Ook helpt het om de hechtingen te spoelen met water en om het aan de lucht te laten drogen. Hoe pijnlijk het soms ook is, erop gaan zitten werkt om de zwelling uit de wond te krijgen. Daarnaast kan het gebruik van paracetamol verlichting geven (maximaal elke 6 uur 1000 mg). 

Naweëen

Als je bevallen bent van je eerste kindje heb je meestal geen of weinig last van naweeën. Ben je bevallen van je tweede of volgende kindje dan komen naweeën vaker voor. Dit zijn flinke krampen in je baarmoeder in de eerste 48 uur na de bevalling, vaak tijdens een voedingsmoment. Het zorgt ervoor dat je baarmoeder snel krimpt en je niet te veel vloeit. Meestal helpt paracetamol tegen de pijn (maximaal elke 6 uur 1000 mg).

Stoelgang

De eerste paar dagen na de bevalling heb je meestal nog geen ontlasting. Hoewel veel vrouwen er tegen op zien om weer ontlasting te krijgen, valt het uiteindelijk vaak mee. Voldoende drinken, vezels eten, regelmatig op het toilet gaan zitten en er even de tijd voor nemen werkt goed. Mocht het toch niet lukken, neem contact met ons op. Probeer niet te hard te persen, dat kan aambeien veroorzaken!

Spierpijn

Na een topprestatie heeft een sporter vaak last van spierpijn. Na een bevalling is het dus ook normaal om over je hele lichaam spierpijn te hebben. Rustig bewegen, een warme douche nemen,  niet teveel van jezelf eisen, voldoende rust nemen en je lekker laten verwennen geeft je lichaam de tijd om te herstellen van jouw topprestatie.

Zweten

(Nacht)zweten kan na de bevalling voorkomen en maakt het soms lastig goed door te slapen. Soms zweet je zoveel dat je midden in de nacht een droog shirt moet aantrekken. Dit is een normaal verschijnsel dat spontaan na enkele dagen tot weken verdwijnt.

Stuwing

Ongeacht de voeding die de baby krijgt hebben de meeste vrouwen last van stuwing. Vaak komt dit opzetten rond de 3e tot 5e dag na de bevalling. Het wordt veroorzaakt door de enorme hoeveelheid bloed die naar de borsten gaat en het op gang komen van de melkproductie. De kraamverzorgende geeft, afhankelijk van de voeding die de baby krijgt, adviezen om deze dagen goed door te komen. Indien nodig kun je paracetamol innemen om de pijn te verlichten (maximaal elke 6 uur 1000 mg).

Tepelkloven

Tepelkloven zijn kleine scheurtjes in de huid van de tepel. Veel vrouwen die borstvoeding geven hebben hier in de eerste dagen last van. Deze kloofjes kunnen pijnlijk zijn en maken het voeden soms lastig. Soms ontstaan de kloofjes doordat de baby niet goed aanhapt. Het kan helpen om een Lanoline zalfje, zoals Purelan op te tepels te smeren na het voeden. Ook kokosvet werkt goed. Als er al wat melk uit je tepel komt, smeer dit dan na het voeden over je tepels en laat het drogen aan de lucht.

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de bloedvaatjes bij de anus. Deze kunnen erg jeuken en pijnlijk zijn bij bewegen, zitten en ontlasting. Sommige vrouwen hebben hier in de zwangerschap al last van, anderen pas na de bevalling. Probeer bij ontlasting niet te hard persen, dit kan de klachten verergeren en meer aambeien veroorzaken. Soms kan het nodig zijn om er een zalfje op te smeren (curanol).

Veelgestelde vragen kraamtijd

Wanneer moet je de geboorteaangifte doen?

De geboorteaangifte dient te worden geregeld binnen 3 werkdagen na de bevalling. De dag van de geboorte telt hierbij niet mee. Zie voor meer informatie onze pagina: ‘kraamtijd – de eerste week’.

Hoe verloopt het contact met de verloskundige na de bevalling?

De dag na de bevalling of de dag van thuiskomst hebben we vaak telefonisch contact met jullie om te horen hoe het gaat. We stemmen dan de kraamvisites met jullie af. Meestal hebben we om de dag contact. Mocht er eerder of tussendoor iets aan de hand zijn, bellen jullie ons spoednummer: 06-53912131. Dit zal de kraamverzorgende, in overleg met jullie, ook doen bij afwijkende controles of als zij zich zorgen maakt. Indien nodig komen we dan eerder langs op huisbezoek. 

Hoe train ik mijn bekkenbodemspieren na de bevalling?

Het is verstandig om na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen om een eventuele verzakking of incontinentieproblemen te voorkomen. De bedoeling is dat je hierbij je bekkenbodemspieren kort aanspant en ook weer bewust ontspant. Hoe je je bekkenbodemspieren traint, lees je hier. Blijf je 6 weken na je bevalling last houden van incontinentie of pijnklachten, neem dan contact op met een bekkenbodemfysio. Zie onze pagina: ‘Samenwerkingspartners’, voor een goede fysiotherapeut.