Jouw kraamtijd: Borst- en flesvoeding

Eigen keuze

Welke voeding je aan jullie kindje wil gaan geven bepalen jullie zelf. Het is verstandig om je van te voren goed in te lezen en voor te laten lichten zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken tussen borst- of flesvoeding. Slim om hier dus al in de zwangerschap over na te denken en eventueel voorbereiding te treffen. Hierover gaan we tijdens de zwangerschap met je in gesprek en we begeleiden jullie hierbij na de bevalling. Welke keuze je ook maakt, een goede voorbereiding is het halve werk!  Kies je voor borstvoeding dan kan het slim zijn om een voorlichtingsavond of cursus hierover te volgen. Denk ook na over het eventueel aanschaffen of huren van een kolfapparaat en bedenk hoelang je borstvoeding wilt gaan geven. Kies je voor flesvoeding dan is het goed om te kijken naar welke soort/merk flesvoeding, hier lees je waar je op moet letten. Haal alvast wat flesjes, drinkspenen en kunstvoeding in huis voor na de bevalling.

Weet je het nog niet zeker welke voeding je wilt gaan geven? Onze tip: probeer het geven van  borstvoeding in elk geval uit. Je kunt altijd nog stoppen. Je hebt het dan in ieder geval geprobeerd. Bovendien is elke week borstvoeding die je geeft, goed.

Borstvoeding

Verschillende onderzoeken tonen aan dat borstvoeding de beste start is voor je kind en voor jezelf. Moedermelk bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Daarnaast geeft moedermelk door de vele antistoffen een goede bescherming tegen infecties en verkleint het de kans op allergieën en overgewicht bij je kindje op latere leeftijd. Borstvoeding kost niets en heb je altijd bij je. Ook voor moeders heeft het geven van borstvoeding voordelen: je hebt minder bloedverlies in de kraamweek, minder moeite om zwangerschapskilo’s kwijt te raken en het verlaagt de kans op het krijgen van borstkanker. In het begin is het geven van borstvoeding iets wat veel inspanning en tijd kan vergen. Sommige moeders ervaren dit als pittig. Gelukkig wordt het op den duur meestal gemakkelijker.

Soms kun je klachten krijgen bij het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld tepelkloven, borstontsteking of spruw. Gelukkig kun je deze meestal verhelpen met de begeleiding van ons en de kraamverzorgende. Loop je in de kraamtijd tegen borstvoedingsproblemen aan en zou je extra hulp willen? Neem dan contact op met een lactatiekundige. Wij werken veel samen met Sanne Phaff van San Borstvoedingszorg. Je kunt in de zwangerschap alvast kennismaken met haar tijdens het inloopspreekuur op iedere tweede maandag van de maand, meldt je hiervoor aan via haar website. Heb je na de bevalling last van tepelkloven, dreigende borstontsteking, problemen met aanhappen, te weinig of te veel productie? Of wil je een kolf huren of aanschaffen? Dan ben je bij Sanne aan het goede adres. Neem contact met haar op en boek een consult, dan komt ze vaak thuis bij jullie langs.

Ben je op zoek naar een cursus over borstvoeding? La Leche League organiseert eens per 6 weken een borstvoedingscursus bij ons op de praktijk, de cursusdata vind je hier. Op de website vind je veel algemene informatie over borstvoeding.

Flesvoeding

Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wil geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt, een operatie hebt gehad of als de borstvoeding niet lekker loopt.  Dan is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief waar veel kindjes groot mee worden. Een van de voordelen van flesvoeding is dat je ziet hoeveel je kindje binnenkrijgt en dat ook je partner dit gemakkelijk kan geven. Op het de website van het Voedingscentrum lees je betrouwbare informatie over het geven van flesvoeding. 

Slaap-en eetritme

Een pasgeboren baby eet en slaapt vooral, maar zal ook zal soms onrustig zijn. In de eerste week wordt de hoeveelheid borst- of flesvoeding langzaam steeds meer. Iedere twee tot drie uur geef je voeding en daarna valt je kindje (meestal) weer in slaap. Dit betekend dat er meestal zo’n 8-10 voedingsmomenten per dag zijn. Het maagje van de baby groeit mee met de hoeveelheid melk en de darmen komen op gang om de voeding te verteren. Het kindje kan onrustig zijn omdat de hoeveelheid melk niet genoeg is, maar ook omdat het te veel is, waardoor buikkrampjes ontstaan. Het is niet altijd duidelijk wat er aan de hand is. Als de baby gaat groeien en meer melk per voeding kan drinken, zal de tijd tussen de voedingen langer worden. De meeste kinderen hebben de eerste weken nog een nachtvoeding nodig. Ook hebben ze veel uren slaap nodig, maar natuurlijk is dit voor ieder kindje anders.

Veelgestelde vragen kraamtijd

Wanneer moet je de geboorteaangifte doen?

De geboorteaangifte dient te worden geregeld binnen 3 werkdagen na de bevalling. De dag van de geboorte telt hierbij niet mee. Zie voor meer informatie onze pagina: ‘kraamtijd – de eerste week’.

Hoe verloopt het contact met de verloskundige na de bevalling?

De dag na de bevalling of de dag van thuiskomst hebben we vaak telefonisch contact met jullie om te horen hoe het gaat. We stemmen dan de kraamvisites met jullie af. Meestal hebben we om de dag contact. Mocht er eerder of tussendoor iets aan de hand zijn, bellen jullie ons spoednummer: 06-53912131. Dit zal de kraamverzorgende, in overleg met jullie, ook doen bij afwijkende controles of als zij zich zorgen maakt. Indien nodig komen we dan eerder langs op huisbezoek. 

Hoe train ik mijn bekkenbodemspieren na de bevalling?

Het is verstandig om na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen om een eventuele verzakking of incontinentieproblemen te voorkomen. De bedoeling is dat je hierbij je bekkenbodemspieren kort aanspant en ook weer bewust ontspant. Hoe je je bekkenbodemspieren traint, lees je hier. Blijf je 6 weken na je bevalling last houden van incontinentie of pijnklachten, neem dan contact op met een bekkenbodemfysio. Zie onze pagina: ‘Samenwerkingspartners’, voor een goede fysiotherapeut.