Jouw kraamtijd: Borst- en flesvoeding

Eigen keuze

Welke voeding jullie aan je kind willen gaan geven bepaal je zelf. Het is verstandig om je van te voren goed in te lezen en te laten voorlichten zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken tussen borst-, flesvoeding of een combinatie. Slim om hier dus al in de zwangerschap over na te denken en eventueel voorbereiding te treffen. Hierover gaan we tijdens de zwangerschap met je in gesprek en we begeleiden jullie hierbij na de bevalling. Welke keuze je ook maakt, een goede voorbereiding is het halve werk! Kies je voor borstvoeding dan kan het slim zijn om een voorlichtingsavond of cursus hierover te volgen. Wil je eventueel kolven? Het is verstandig om pas een kolf aan te schaffen als de borstvoeding eenmaal op gang is. Het is lastig om hier vooraf al een keuze in te maken. Kies je voor flesvoeding dan is het goed om te kijken naar welke soort/merk flesvoeding, hier lees je waar je op moet letten. Haal alvast wat flesjes en kunstvoeding in huis voor na de bevalling.

Twijfel je over welke voeding je wilt gaan geven? Weet dat je de baby na de geboorte altijd aan de borst kunt leggen om te ervaren hoe het is. Je kunt ieder moment stoppen. Bedenk dat elke druppel moedermelk die je kind binnen krijgt, mooi is meegenomen!

 

Borstvoeding

Verschillende onderzoeken tonen aan dat borstvoeding de beste start is voor zowel je kind als voor jezelf. Moedermelk is precies afgestemd op wat je kind nodig heeft. Daarnaast geeft moedermelk door de vele antistoffen een goede bescherming tegen infecties en verkleint het de kans op allergieën en overgewicht bij je kind op latere leeftijd. Borstvoeding geven kost niets en heb je altijd bij je. Ook voor moeders heeft het geven van borstvoeding voordelen: je hebt minder bloedverlies in de kraamweek, minder moeite om zwangerschapskilo’s kwijt te raken en het verlaagt de kans op het krijgen van o.a. borstkanker. In het begin is het geven van borstvoeding iets wat inspanning en tijd kan vergen. Sommige moeders ervaren dit als pittig. Gelukkig wordt het op den duur meestal gemakkelijker.

Soms kun je klachten krijgen bij het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld tepelkloven, een borstontsteking of spruw. Meestal kunnen deze klachten worden verholpen met de begeleiding van ons en/of de kraamverzorgende. Wil je graag extra hulp of persoonlijk advies bij borstvoeding? Dan kan een lactatiekundige uitkomst bieden. Er zijn verschillende lactatiekundigen actief in de regio. Wij werken veel samen met Sanne Phaff van San Borstvoedingszorg. Afhankelijk van jouw vraag, kun je kiezen voor een consult aan huis of een telefonisch consult (als meekijken niet nodig is). Via de website van San Borstvoedingszorg kun je direct online een afspraak inplannen. Ook voor een borstvoedingscursus of een kolfconsult kun je bij haar terecht. 

Daarnaast organiseert La Leche League eens per 6 weken een borstvoedingscursus bij ons op de praktijk, de cursusdata vind je hier. Op hun website vind je bovendien veel algemene informatie over borstvoeding. Je kunt ook een mailtje sturen naar maarssen@borstvoeding.nl om je aan te melden of bij vragen. 

Flesvoeding

Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kan of wilt geven. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt, een operatie hebt gehad, de borstvoeding niet lekker loopt of flesvoeding beter bij je past. Flesvoeding is een betrouwbaar en veilig alternatief. Eén van de voordelen van flesvoeding is dat je precies ziet hoeveel je kind drinkt en dat ook je partner de voeding kan geven. Op het de website van het Voedingscentrum lees je betrouwbare informatie over het geven van flesvoeding. 

Slaap-en eetritme

Een pasgeboren baby eet en slaapt vooral, maar kan ook soms onrustig zijn. In de eerste week wordt de hoeveelheid moedermelk of kunstvoeding langzaam meer. Iedere twee tot drie uur geef je een voeding en daarna valt je kind (meestal) weer in slaap. Dit betekent dat er meestal zo’n 8-12 voedingsmomenten per 24 uur zijn. Het maagje van de baby groeit mee met de hoeveelheid melk en de darmen komen op gang om de voeding te verteren. Je kind kan onrustig zijn omdat de hoeveelheid melk niet genoeg is, maar ook omdat het te veel is, waardoor buikkrampjes ontstaan. Het is niet altijd duidelijk wat er aan de hand is. Als de baby gaat groeien en meer melk per voeding kan drinken, zal de tijd tussen de voedingen mogelijk wat langer worden. De meeste kinderen hebben de eerste periode nog een nachtvoeding nodig. Ook hebben ze veel uren slaap nodig, maar natuurlijk is dit voor ieder kind anders.

Veelgestelde vragen kraamtijd

Wanneer moet je de geboorteaangifte doen?

De geboorteaangifte dient te worden geregeld binnen 3 werkdagen na de bevalling. De dag van de geboorte telt hierbij niet mee. Zie voor meer informatie onze pagina: ‘kraamtijd – de eerste week’.

Hoe verloopt het contact met de verloskundige na de bevalling?

De dag na de bevalling of de dag van thuiskomst hebben we vaak telefonisch contact met jullie om te horen hoe het gaat. We stemmen dan de kraamvisites met jullie af. Meestal hebben we om de dag contact. Mocht er eerder of tussendoor iets aan de hand zijn, bellen jullie ons spoednummer: 06-53912131. Dit zal de kraamverzorgende, in overleg met jullie, ook doen bij afwijkende controles of als zij zich zorgen maakt. Indien nodig komen we dan eerder langs op huisbezoek. 

Hoe train ik mijn bekkenbodemspieren na de bevalling?

Het is verstandig om na de bevalling je bekkenbodemspieren te trainen om een eventuele verzakking of incontinentieproblemen te voorkomen. De bedoeling is dat je hierbij je bekkenbodemspieren kort aanspant en ook weer bewust ontspant. Hoe je je bekkenbodemspieren traint, lees je hier. Blijf je 6 weken na je bevalling last houden van incontinentie of pijnklachten, neem dan contact op met een bekkenbodemfysio. Zie onze pagina: ‘Samenwerkingspartners’, voor een goede fysiotherapeut.