Jouw zwangerschap: 22 – 27 weken
In het kort:
Aanvullende informatie over jouw zwangerschap tussen 22 en 27 weken.
Je leest hier meer over:
Gewichtstoename
Rond deze termijn zetten we je een keer op de weegschaal. Het is gebruikelijk om aan te komen tijdens je zwangerschap! Je hoeft niet voor twee te eten, maar het is normaal om wat meer trek te hebben. Vrouwen met een normaal gewicht, passend bij hun lengte, komen tijdens de zwangerschap ongeveer 12-16 kilo aan. Kom je meer aan, maak je je zorgen over je gewicht of vind je het lastig om gezonde keuzes te maken? Dan verwijzen wij je graag naar een diëtist. We werken veel samen met Vera de Visser.
Rug- en/of bekkenpijn
Door de groei van je buik en de verandering van je lichaam onder invloed van hormonen, kun je in meer of mindere mate last krijgen van je rug en je bekken. Soms lukt het om de klachten met een aantal houdingsadviezen de verminderen. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om contact te zoeken met een bekkenfysiotherapeut. Hier heb je geen verwijzing voor nodig en je kunt bij je zorgverzekering controleren of dit wordt vergoed. Het is in elk geval verstandig dat je probeert te blijven bewegen en eventueel te blijven sporten.
Bloedafname bij 27 weken
Bloedgroepen Heb je een negatieve bloedgroep? Dan nemen we bij 27 weken nog eens bloed af. Dit doen we om te controleren of er antistoffen aanwezig zijn in je bloed. De bloedafname kan gewoon bij ons op de praktijk. We zullen dit al eerder in de zwangerschap met je bespreken. Wil je meer informatie? Kijk dan hier voor de folder ‘Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap’.
Zwangerschapscursussen
Er is in onze regio een groot aanbod aan zwangerschapscursussen. Je kunt denken aan yoga, sporten voor zwangeren, hypnobirthing en informatieve cursussen. Sommige cursussen zijn alleen voor zwangeren, anderen zijn met ook voor partners. Het volgen van een cursus is niet verplicht, maar het kan wel bijdragen aan een gezonde zwangerschap en een goede voorbereiding op de bevalling. Kies vooral iets wat bij jou past. Ben je op zoek naar een cursus? Kijk dan eens op de website van Zwanger in Utrecht voor een fijn overzicht. Wist je al dat er bij ons op de praktijk een cursus hypnobirthing wordt gegeven? Lees hier of dit iets voor jou is.
Jouw zwangerschap
in weken
Je bent zwanger!
Eerste echo en kennismaking
Naar het hartje luisteren!
Eerste bewegingen
Lekker groeien!
Het 3e trimester
Klaar voor de bevalling!
Veelgestelde vragen zwangerschap
Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?
Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.
Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?
Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.
Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?
Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon. Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.