In het kort:

Aanvullende informatie over jouw zwangerschap tussen 13 en 17 weken.

Wat te regelen?

  • Kraamzorg: Het is handig om kraamzorg aan te vragen voordat je 13 weken zwanger bent, maar het liefst al zo snel mogelijk na de positieve test! De kraamverzorgende ondersteunt de verloskundige bij de bevalling. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis zijn. Zij is dus mogelijk aanwezig als jullie kind wordt geboren. Na je bevalling komt een kraamverzorgende bij je thuis. Zij begeleidt jullie bij de (borst)voeding, leert en assisteert jullie hoe je de baby verzorgt en controleert de gezondheid van moeder en kind. Check bij je verzekering in hoeverre kraamzorg in jouw pakket vergoed wordt. Wij adviseren om volledige kraamzorg aan te vragen. Dit houdt over het algemeen in dat je in aanmerking komt voor 49 uren zorg, verdeeld over acht dagen. Je bent vrij om te kiezen bij welke organisatie je de kraamzorg regelt. Ook kun je kiezen voor een ZZP’er. Wij werken regelmatig samen met Kraamzorg Vecht en Venen.
    • Erkenning en ouderlijk gezag: Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, is het verstandig om erkenning te regelen. Dit regel je samen bij het gemeentehuis. Je partner kan dan na de geboorte de aangifte doen. Na het erkennen van de ongeboren vrucht is automatisch ook het ouderlijk gezag geregeld. Lees hier meer informatie over het regelen van erkenning en ouderlijk gezag.
    • 13 wekenecho en 20 wekenecho: Kiezen jullie voor de 13 wekenecho en/of de 20 wekenecho? Vergeet dan niet om op tijd een afspraak te maken! Dit kan bijvoorbeeld bij Focus Verloskundig Centrum, bij voorkeur online.

    Vervolgcontroles

    Tijdens de intake hebben we samen gekeken naar welke zorg het beste bij je past. Je kunt bij ons in de praktijk kiezen voor Centering Pregnancy of traditionele zorg. We zijn flexibel! Als jij een andere frequentie aan controles nodig hebt, of tussendoor een keer extra wilt komen, denken we graag met je mee.

    Zwangerschap een ‘roze wolk’?

    Een zwangerschap en het krijgen van een kind wordt niet voor niets een ‘big life event’ genoemd. Het is een periode waarin veel gebeurt, zowel lichamelijk als mentaal. Daarnaast kunnen hormonen een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Het kan zijn dat je heel erg blij bent, maar soms voel je je misschien somber, verdrietig of labiel. Veel gevoelens zijn normaal. Je emoties kunnen echter ook tijdelijk uit balans raken, waardoor je niet lekker in je vel zit of een langere periode somber blijft. Het kan zijn dat je hier wat extra hulp bij nodig hebt. Trek in zo’n geval altijd bij ons aan de bel, zodat we samen kunnen kijken welke ondersteuning bij jou past.

    Jouw zwangerschap

    in weken

    0-7
    ?

    Je bent zwanger!

    Zonder dat je het weet gebeurt er van alles in je lichaam, want vaak weet je in deze periode nog niet dat je zwanger bent! De bevruchte eicel legt de weg naar je baarmoeder af en nestelt zich in. Bij 4 weken is de baby 3-4 mm, bij 6 weken begint het hartje te kloppen en bij 7 weken is de baby ongeveer 1,5 cm. Zodra je een positieve test hebt kun je je aanmelden bij onze praktijk. In deze periode heb je nog geen afspraken bij ons, maar bij vragen of onzekerheden mag je natuurlijk altijd bellen.
    8-12
    ?

    Eerste echo en kennismaking

    Inmiddels is de baby al behoorlijk aan het groeien. Hij groeit van ongeveer 2,5 cm en 1 gram bij 8 weken, naar 9 cm en 14 gram bij 12 weken. Na de eerste 12 weken is de aanleg van de baby afgerond. Er gebeurt in deze weken heel veel in je lichaam. Je kunt last krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals (extreme) misselijkheid en vermoeidheid. De een heeft hier meer last van dan andere. In deze periode hebben jullie de eerste echo’s, het intakegesprek en het counselingsgesprek op de praktijk.
    13-17
    ?

    Naar het hartje luisteren!

    Wat gaat de tijd hard, je bent alweer ruim 3 maanden zwanger! In deze periode groeit de baby van 7 cm en 25 gram naar 18 cm en 250 gram. Bij veel vrouwen verdwijnen de eerste zwangerschapsymptomen naar de achtergrond. Je krijgt meestal weer wat meer energie. In deze periode is het verstandig om kraamzorg te regelen en indien gewenst de 13 & 20 wekenecho te plannen. Je komt rond de 14 weken weer bij ons op de praktijk voor de vervolgcontrole. We meten je bloeddruk, luisteren voor de eerste keer naar het hartje en bepalen de groei van je baarmoeder.
    18-21
    ?

    Eerste bewegingen

    Je bent nu halverwege je zwangerschap en waarschijnlijk is je buik al goed zichtbaar. De baby is nu ongeveer 23 cm lang en weegt rond de 300 gram. Meestal begin je rond deze periode ook de bewegingen van de baby te voelen. In deze periode heb je meestal 1 controle waarbij we de soort voeding die je wilt geven en de kinkhoestvaccinatie bespreken. Indien gewenst word in deze periode ook de 20 wekenecho uitgevoerd in het echocentrum of ziekenhuis.
    22-27
    ?

    Lekker groeien!

    Je zit inmiddels alweer in het laatste deel van het tweede trimester. De baby groeit in deze periode van 24 cm en 370 gram naar 34 cm en 800 gram. De meeste zwangere vrouwen voelen zich goed en hebben voldoende energie. Sommige vrouwen krijgen last van de rug en/of het bekken. Je hebt in deze periode twee vervolgcontroles. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken of je een zwangerschapscursus wilt doen.
    28-36

    Het 3e trimester

    Welkom in het derde trimester van je zwangerschap! Bij 28 weken is de baby rond de 35 cm en 1 kg. Bij 36 weken zijn de meeste baby’s rond de 45 cm lang. Sommige baby’s wegen dan 2500 gram en anderen al meer dan 3 kilo! Meestal begint je zwangerschapsverlof in deze periode. Het kan zijn dat je buik inmiddels hard groeit en in de weg gaat zitten. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en pas zo nodig je tempo aan. In deze periode gaan we tijdens de controles meer aandacht besteden aan je bevalling en de voorbereiding daarop.
    37-42
    ?

    Klaar voor de bevalling!

    Het is bijna tijd om jullie kindje te ontmoeten! In deze periode groeit je baby nog ongeveer 150 gram per week. Deze laatste 5 weken zien we als je uitgerekende periode. Het is normaal om ergens in deze periode te bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de eerste week na de uitgerekende datum. Het is dus volkomen normaal als je bij 40 weken nog niet bevallen bent. Je komt in deze periode iedere week bij ons op controle en vanaf week 41 om de dag.

    Veelgestelde vragen zwangerschap

    Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

    Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

    Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

    Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

    Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
    Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
    Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?

    Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon.  Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.