In het kort:

Aanvullende informatie over jouw zwangerschap tussen 8 en 12 weken. 

Zwangerschapsklachten

  •  Misselijkheid/braken: Misselijkheid tijdens de zwangerschap is een veelgehoorde klacht. Vaak is de misselijkheid gerelateerd aan vermoeidheid. Voldoende rust en slaap zijn belangrijk als je misselijk bent. Je kunt extra misselijk worden als je maag leeg is. Het helpt om iedere 1,5 tot 2 uur kleine hoeveelheden te eten. Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, neem dan voordat je opstaat alvast wat te eten. Ben je zo misselijk dat je geen vocht binnenhoudt door het regelmatige overgeven, neem dan contact op met ons of je huisarts.
  • Vermoeidheid: Vaak zijn zwangere vrouwen in het begin (extreem) moe. Direct na het avondeten je bed in willen is geen uitzondering. Vermoeidheid wordt vrijwel altijd veroorzaakt door hormonale veranderingen. Gun jezelf de rust die je nodig hebt. Doe een middagdutje als het kan en duik lekker vroeg je bed in.
  • Pijnlijke borsten: Onder invloed van hormonen kunnen je borsten erg gevoelig zijn. Dit komt doordat je lichaam zich al vroeg voorbereidt op het eventueel geven van borstvoeding. Ook kunnen je borsten flink groeien, dit is normaal.
  • Obstipatie: Tijdens de zwangerschap werken je darmen trager. Dat komt in het begin van je zwangerschap door hormoonveranderingen en later doordat een groeiende baarmoeder je darmen in de verdrukking brengt. Dit kan ervoor zorgen dat je ontlasting minder regelmatig en soms ook harder is. Zorg dat je veel vezels eet, genoeg water drinkt en in beweging blijft om je darmen optimaal te laten werken.
  • Bandenpijn: Bandenpijn is een stekende pijn aan de zijkant van je buik en soms richting je liezen. Het is een onschuldige kwaal waar veel vrouwen last van hebben. Je groeiende baarmoeder hangt aan vier banden in je buik. Deze banden zijn stug en moeten zich aanpassen aan de zwangerschap. Als je er veel last van hebt, gebruik dan een warme kruik en doe het wat rustiger aan.

Afspraken op de praktijk

  • Vroege echo: De vroege echo of vitaliteitsecho maken we bij ongeveer 8 weken zwangerschap. Deze echo is optioneel. We kunnen bij de echo een hartje zien kloppen en controleren of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Daarnaast kijken we of er één of meerdere baby’s groeien. Deze echo maken we via de buik, maar als we het niet goed kunnen zien, kan het nodig zijn om de echo vaginaal te maken. Je krijgt foto’s mee naar huis.
  • Termijnecho: De termijnecho maken we bij ongeveer 10-12 weken zwangerschap. Het doel is om de uitgerekende datum van de zwangerschap te bepalen. Daarnaast beoordelen we de grove structuren van jullie baby. Deze echo maken we via de buik. Soms is het nodig om ook vaginaal te kijken. Ook van deze echo krijg je foto’s mee naar huis.
  • Intake: De intake is een afspraak van 40 minuten, waarin we kennis maken met jou en eventueel je partner. We stellen veel vragen over je gezondheid en levenswijze, eventuele eerdere zwangerschappen en ziektes die voorkomen in je familie. Verder doen we controles zoals een bloeddruk- en een gewichtsmeting en een bloedafname. We bespreken de werkwijze van de praktijk en horen daarin graag wat voor jullie belangrijk is.
  • Counseling: Tijdens de counseling bespreken we verschillende onderzoeken waar je in de zwangerschap voor kunt kiezen. Deze onderzoeken worden aangeboden omdat veel aanstaande ouders zich afvragen of hun kindje aangeboren afwijkingen heeft. Het is niet verplicht om deze onderzoeken te laten verrichten. Je kunt hier dus zelf voor kiezen. We gaan hierover met je in gesprek, zodat je deze keuze goed geïnformeerd kunt maken. Het is fijn om als voorbereiding de folders over de NIPT en de 13- en 20-weken echo te bekijken. Ook kun je op onze pagina over prenatale screening alvast de belangrijkste informatie lezen.

Jouw zwangerschap

in weken

0-7
?

Je bent zwanger!

Zonder dat je het weet gebeurt er van alles in je lichaam, want vaak weet je in deze periode nog niet dat je zwanger bent! De bevruchte eicel legt de weg naar je baarmoeder af en nestelt zich in. Bij 4 weken is de baby 3-4 mm, bij 6 weken begint het hartje te kloppen en bij 7 weken is de baby ongeveer 1,5 cm. Zodra je een positieve test hebt kun je je aanmelden bij onze praktijk. In deze periode heb je nog geen afspraken bij ons, maar bij vragen of onzekerheden mag je natuurlijk altijd bellen.
8-12
?

Eerste echo en kennismaking

Inmiddels is de baby al behoorlijk aan het groeien. Hij groeit van ongeveer 2,5 cm en 1 gram bij 8 weken, naar 9 cm en 14 gram bij 12 weken. Na de eerste 12 weken is de aanleg van de baby afgerond. Er gebeurt in deze weken heel veel in je lichaam. Je kunt last krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals (extreme) misselijkheid en vermoeidheid. De een heeft hier meer last van dan andere. In deze periode hebben jullie de eerste echo’s, het intakegesprek en het counselingsgesprek op de praktijk.
13-17
?

Naar het hartje luisteren!

Wat gaat de tijd hard, je bent alweer ruim 3 maanden zwanger! In deze periode groeit de baby van 7 cm en 25 gram naar 18 cm en 250 gram. Bij veel vrouwen verdwijnen de eerste zwangerschapsymptomen naar de achtergrond. Je krijgt meestal weer wat meer energie. In deze periode is het verstandig om kraamzorg te regelen en indien gewenst de 13 & 20 wekenecho te plannen. Je komt rond de 14 weken weer bij ons op de praktijk voor de vervolgcontrole. We meten je bloeddruk, luisteren voor de eerste keer naar het hartje en bepalen de groei van je baarmoeder.
18-21
?

Eerste bewegingen

Je bent nu halverwege je zwangerschap en waarschijnlijk is je buik al goed zichtbaar. De baby is nu ongeveer 23 cm lang en weegt rond de 300 gram. Meestal begin je rond deze periode ook de bewegingen van de baby te voelen. In deze periode heb je meestal 1 controle waarbij we de soort voeding die je wilt geven en de kinkhoestvaccinatie bespreken. Indien gewenst word in deze periode ook de 20 wekenecho uitgevoerd in het echocentrum of ziekenhuis.
22-27
?

Lekker groeien!

Je zit inmiddels alweer in het laatste deel van het tweede trimester. De baby groeit in deze periode van 24 cm en 370 gram naar 34 cm en 800 gram. De meeste zwangere vrouwen voelen zich goed en hebben voldoende energie. Sommige vrouwen krijgen last van de rug en/of het bekken. Je hebt in deze periode twee vervolgcontroles. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken of je een zwangerschapscursus wilt doen.
28-36

Het 3e trimester

Welkom in het derde trimester van je zwangerschap! Bij 28 weken is de baby rond de 35 cm en 1 kg. Bij 36 weken zijn de meeste baby’s rond de 45 cm lang. Sommige baby’s wegen dan 2500 gram en anderen al meer dan 3 kilo! Meestal begint je zwangerschapsverlof in deze periode. Het kan zijn dat je buik inmiddels hard groeit en in de weg gaat zitten. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en pas zo nodig je tempo aan. In deze periode gaan we tijdens de controles meer aandacht besteden aan je bevalling en de voorbereiding daarop.
37-42
?

Klaar voor de bevalling!

Het is bijna tijd om jullie kindje te ontmoeten! In deze periode groeit je baby nog ongeveer 150 gram per week. Deze laatste 5 weken zien we als je uitgerekende periode. Het is normaal om ergens in deze periode te bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de eerste week na de uitgerekende datum. Het is dus volkomen normaal als je bij 40 weken nog niet bevallen bent. Je komt in deze periode iedere week bij ons op controle en vanaf week 41 om de dag.

Veelgestelde vragen zwangerschap

Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?

Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon.  Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.