Prenatale screening

NIPT

De NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. De NIPT is een test waarbij het bloed van de moeder wordt getest om te kijken of het ongeboren kind mogelijk het down-, edwards-, of patausyndroom heeft. Het bloed van de moeder bevat rond 10 weken zwangerschap een klein deel DNA van de moederkoek. Bij een van de bovenstaande syndromen zullen er meer DNA-deeltjes van een bepaald chromosoom aanwezig zijn. Bij een positieve uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een van de drie bovenstaande syndromen heeft. Echter, geen enkele test is 100% betrouwbaar. Daarom wordt bij een positieve uitslag een vervolgonderzoek aangeboden om de NIPT-uitslag te bevestigen. De meeste NIPT-uitslagen zijn negatief. Dat betekent dat er geen afwijkingen zijn gevonden. Bij een negatieve test is de kans dat het kind toch een syndroom heeft zo klein dat er geen vervolgtest plaatsvindt. De NIPT brengt geen risico’s met zich mee voor het ongeboren kind. Je kunt er ook voor kiezen om nevenbevindingen te laten testen.

Klik hier voor meer informatie over de NIPT. 
Klik hier voor een voorlichtingsvideo over de NIPT.

13 wekenecho

De 13 wekenecho is een medische echo die je tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap kunt laten uitvoeren. Met de 13 wekenecho wordt onderzocht of jullie kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij de echo onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. De 13 wekenecho lijkt op de 20 wekenecho. Beide onderzoeken zijn bedoeld om lichamelijke afwijkingen op te sporen. Omdat de baby bij 13 weken kleiner is, is er minder zichtbaar. Wel kunnen de grotere en soms ernstige afwijkingen op deze manier al vroeg opgespoord worden. De 13 wekenecho is een keuze. We verwijzen je naar een gespecialiseerd echocentrum of het ziekenhuis om de echo te laten uitvoeren.

Klik hier voor meer informatie over de 13 wekenecho. 
Klik hier voor een voorlichtingsvideo over de 13- en 20 wekenecho. 

20 wekenecho

Bij ongeveer 20 weken zwangerschap kun je een 20 wekenecho laten doen. Dit is een medische echo om lichamelijke afwijkingen bij je kind uit te laten sluiten. Deze echo is ingevoerd om te controleren of je kind een open rug of een open schedel heeft, maar inmiddels kunnen veel meer aandoeningen worden opgespoord. Daarnaast krijg je ook te horen waar de placenta ligt, of er voldoende vruchtwater is en of jullie kind goed groeit. Meer dan 95% van de 20 wekenecho’s heeft een goede uitslag. Mocht er wel een verdenking zijn van een afwijking, dan krijg je een vervolgecho in het ziekenhuis aangeboden om de afwijking te bevestigen of te ontkrachten. In het geval van een afwijking wordt verder onderzoek aangeboden naar de ernst van de afwijking en de betekenis daarvan voor het kind, de zwangerschap en/of de bevalling. In enkele gevallen is er een indicatie om een gedeelte van de echo later in de zwangerschap te herhalen. De 20 wekenecho is een keuze. We verwijzen je naar een gespecialiseerd echocentrum of het ziekenhuis om de echo te laten uitvoeren.

Klik hier voor meer informatie over de 20 wekenecho. 
Klik hier voor een voorlichtingsvideo over de 13- en 20 wekenecho. 

Jouw zwangerschap

in weken

0-7
?

Je bent zwanger!

Zonder dat je het weet gebeurt er van alles in je lichaam, want vaak weet je in deze periode nog niet dat je zwanger bent! De bevruchte eicel legt de weg naar je baarmoeder af en nestelt zich in. Bij 4 weken is de baby 3-4 mm, bij 6 weken begint het hartje te kloppen en bij 7 weken is de baby ongeveer 1,5 cm. Zodra je een positieve test hebt kun je je aanmelden bij onze praktijk. In deze periode heb je nog geen afspraken bij ons, maar bij vragen of onzekerheden mag je natuurlijk altijd bellen.
8-12
?

Eerste echo en kennismaking

Inmiddels is de baby al behoorlijk aan het groeien. Hij groeit van ongeveer 2,5 cm en 1 gram bij 8 weken, naar 9 cm en 14 gram bij 12 weken. Na de eerste 12 weken is de aanleg van de baby afgerond. Er gebeurt in deze weken heel veel in je lichaam. Je kunt last krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals (extreme) misselijkheid en vermoeidheid. De een heeft hier meer last van dan andere. In deze periode hebben jullie de eerste echo’s, het intakegesprek en het counselingsgesprek op de praktijk.
13-17
?

Naar het hartje luisteren!

Wat gaat de tijd hard, je bent alweer ruim 3 maanden zwanger! In deze periode groeit de baby van 7 cm en 25 gram naar 18 cm en 250 gram. Bij veel vrouwen verdwijnen de eerste zwangerschapsymptomen naar de achtergrond. Je krijgt meestal weer wat meer energie. In deze periode is het verstandig om kraamzorg te regelen en indien gewenst de 13 & 20 wekenecho te plannen. Je komt rond de 14 weken weer bij ons op de praktijk voor de vervolgcontrole. We meten je bloeddruk, luisteren voor de eerste keer naar het hartje en bepalen de groei van je baarmoeder.
18-21
?

Eerste bewegingen

Je bent nu halverwege je zwangerschap en waarschijnlijk is je buik al goed zichtbaar. De baby is nu ongeveer 23 cm lang en weegt rond de 300 gram. Meestal begin je rond deze periode ook de bewegingen van de baby te voelen. In deze periode heb je meestal 1 controle waarbij we de soort voeding die je wilt geven en de kinkhoestvaccinatie bespreken. Indien gewenst word in deze periode ook de 20 wekenecho uitgevoerd in het echocentrum of ziekenhuis.
22-27
?

Lekker groeien!

Je zit inmiddels alweer in het laatste deel van het tweede trimester. De baby groeit in deze periode van 24 cm en 370 gram naar 34 cm en 800 gram. De meeste zwangere vrouwen voelen zich goed en hebben voldoende energie. Sommige vrouwen krijgen last van de rug en/of het bekken. Je hebt in deze periode twee vervolgcontroles. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken of je een zwangerschapscursus wilt doen.
28-36

Het 3e trimester

Welkom in het derde trimester van je zwangerschap! Bij 28 weken is de baby rond de 35 cm en 1 kg. Bij 36 weken zijn de meeste baby’s rond de 45 cm lang. Sommige baby’s wegen dan 2500 gram en anderen al meer dan 3 kilo! Meestal begint je zwangerschapsverlof in deze periode. Het kan zijn dat je buik inmiddels hard groeit en in de weg gaat zitten. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en pas zo nodig je tempo aan. In deze periode gaan we tijdens de controles meer aandacht besteden aan je bevalling en de voorbereiding daarop.
37-42
?

Klaar voor de bevalling!

Het is bijna tijd om jullie kindje te ontmoeten! In deze periode groeit je baby nog ongeveer 150 gram per week. Deze laatste 5 weken zien we als je uitgerekende periode. Het is normaal om ergens in deze periode te bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de eerste week na de uitgerekende datum. Het is dus volkomen normaal als je bij 40 weken nog niet bevallen bent. Je komt in deze periode iedere week bij ons op controle en vanaf week 41 om de dag.

Veelgestelde vragen zwangerschap

Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?

Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon.  Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.