Prenatale screening
NIPT
De NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. De NIPT is een test waarbij het bloed van de moeder wordt getest om te kijken of het ongeboren kind mogelijk het down-, edwards-, of patausyndroom heeft. Het bloed van de moeder bevat rond 10 weken zwangerschap een klein deel DNA van de moederkoek. Bij een van de bovenstaande syndromen zullen er meer DNA-deeltjes van een bepaald chromosoom aanwezig zijn. Bij een positieve uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een van de drie bovenstaande syndromen heeft. Echter, geen enkele test is 100% betrouwbaar. Daarom wordt bij een positieve uitslag een vervolgonderzoek aangeboden om de NIPT-uitslag te bevestigen. De meeste NIPT-uitslagen zijn negatief. Dat betekent dat er geen afwijkingen zijn gevonden. Bij een negatieve test is de kans dat het kind toch een syndroom heeft zo klein dat er geen vervolgtest plaatsvindt. De NIPT brengt geen risico’s met zich mee voor het ongeboren kind. Je kunt er ook voor kiezen om nevenbevindingen te laten testen.
Klik hier voor meer informatie over de NIPT.
Klik hier voor een voorlichtingsvideo over de NIPT.
13 wekenecho
De 13 wekenecho is een medische echo die je tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap kunt laten uitvoeren. Met de 13 wekenecho wordt onderzocht of jullie kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij de echo onder andere naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. De 13 wekenecho lijkt op de 20 wekenecho. Beide onderzoeken zijn bedoeld om lichamelijke afwijkingen op te sporen. Omdat de baby bij 13 weken kleiner is, is er minder zichtbaar. Wel kunnen de grotere en soms ernstige afwijkingen op deze manier al vroeg opgespoord worden. De 13 wekenecho is een keuze. We verwijzen je naar een gespecialiseerd echocentrum of het ziekenhuis om de echo te laten uitvoeren.
Klik hier voor meer informatie over de 13 wekenecho.
Klik hier voor een voorlichtingsvideo over de 13- en 20 wekenecho.
20 wekenecho
Bij ongeveer 20 weken zwangerschap kun je een 20 wekenecho laten doen. Dit is een medische echo om lichamelijke afwijkingen bij je kind uit te laten sluiten. Deze echo is ingevoerd om te controleren of je kind een open rug of een open schedel heeft, maar inmiddels kunnen veel meer aandoeningen worden opgespoord. Daarnaast krijg je ook te horen waar de placenta ligt, of er voldoende vruchtwater is en of jullie kind goed groeit. Meer dan 95% van de 20 wekenecho’s heeft een goede uitslag. Mocht er wel een verdenking zijn van een afwijking, dan krijg je een vervolgecho in het ziekenhuis aangeboden om de afwijking te bevestigen of te ontkrachten. In het geval van een afwijking wordt verder onderzoek aangeboden naar de ernst van de afwijking en de betekenis daarvan voor het kind, de zwangerschap en/of de bevalling. In enkele gevallen is er een indicatie om een gedeelte van de echo later in de zwangerschap te herhalen. De 20 wekenecho is een keuze. We verwijzen je naar een gespecialiseerd echocentrum of het ziekenhuis om de echo te laten uitvoeren.
Klik hier voor meer informatie over de 20 wekenecho.
Klik hier voor een voorlichtingsvideo over de 13- en 20 wekenecho.
Jouw zwangerschap
in weken
Je bent zwanger!
Eerste echo en kennismaking
Naar het hartje luisteren!
Eerste bewegingen
Lekker groeien!
Het 3e trimester
Klaar voor de bevalling!
Veelgestelde vragen zwangerschap
Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?
Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.
Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?
Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.
Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?
Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon. Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.