0 – 7 weken

In het begin van deze periode weet je over het algemeen nog niet dat je zwanger bent. Zonder dat je het weet gebeurt er van alles in je lichaam! De bevruchte eicel legt de weg naar je baarmoeder af en nestelt zich in. Bij 4 weken is de baby 3-4 mm, bij 6 weken begint het hartje te kloppen en bij 7 weken is de baby ongeveer 1,5 cm. De groei en ontwikkeling begint al bij de bevruchting. Daarom is het verstandig om in deze periode foliumzuur en vitamine D te slikken. Stop met roken en alcohol- en drugsgebruik. Vanaf ongeveer de vierde week kun je met een zwangerschapstest zien dat je zwanger bent. Zodra je een positieve test hebt, ben je van harte welkom om je aan te melden bij onze praktijk. In deze periode heb je nog geen afspraken bij ons, maar bij vragen of onzekerheden mag je natuurlijk altijd bellen.

 

8 – 12 weken

Inmiddels is de baby al behoorlijk aan het groeien. Hij groeit van ongeveer 2,5 cm en 1 gram bij 8 weken, naar 9 cm en 14 gram bij 12 weken. Er gebeurt in deze weken heel veel in je lichaam. Je kunt zwangerschapssymptomen of -klachten hebben. De ene vrouw heeft hier meer last van dan de andere. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken, pijnlijke borsten, obstipatie en (extreme) vermoeidheid. Na de eerste 12 weken is de aanleg van de baby afgerond. In deze periode heb je meerdere afspraken op de praktijk.

13 – 17 weken

Je zwangerschap is inmiddels ruim drie maanden gevorderd. In deze periode groeit de baby van 7 cm en 25 gram naar 18 cm en 250 gram. Bij veel vrouwen verdwijnen de eerste zwangerschapssymptomen naar de achtergrond. Je krijgt meestal weer wat meer energie. Het is verstandig om kraamzorg en eventueel erkenning/gezag te gaan regelen en afspraken te plannen voor de 13-  en 20 wekenecho. Je komt bij ongeveer 14 weken weer bij ons op de praktijk voor de vervolgcontrole. De vervolgcontroles bieden we aan in de vorm van CenteringPregnancy of in individuele controles. We meten je bloeddruk, luisteren voor de eerste keer naar het hartje en bepalen de groei van je baarmoeder. Dit doen we vanaf nu bij elke controle.

18 – 21 weken

Je bent halverwege je zwangerschap! De baby is nu ongeveer 23 cm lang en weegt rond de 300 gram. Meestal begin je nu ook de bewegingen van de baby te voelen. In deze weken hebben we het met je over de soort voeding die je wilt geven, de kinkhoestvaccinatie en je hebt de afspraak voor de 20 wekenecho in het echocentrum of het ziekenhuis.

 

22 – 27 weken

Je zit nu in het tweede deel van je tweede trimester. De baby groeit in deze periode van 24 cm en 370 gram naar 34 cm en 800 gram. De meeste zwangere vrouwen voelen zich goed en hebben voldoende energie. Sommige vrouwen krijgen last van de rug en/of het bekken. Je hebt in deze periode twee vervolgcontroles. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken of je een zwangerschapscursus wilt doen.

 

28 – 36 weken

Hier start het derde trimester van je zwangerschap. Bij 28 weken is de baby rond de 35 cm en 1 kg. Bij 36 weken zijn de meeste baby’s rond de 45 cm lang. Sommige baby’s wegen dan 2500 gram en anderen al meer dan 3 kilo! De meeste vrouwen voelen in deze periode dat de zwangerschap wat meer van het lichaam gaat vragen. Dat is normaal. Je buik groeit hard en kan in de weg gaan zitten. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en pas zo nodig je tempo aan. In deze periode gaan we meer aandacht besteden aan je bevalling en de voorbereiding daarop. Daarnaast begint voor de meeste vrouwen het zwangerschapsverlof.

37 – 42 weken

Tijd om jullie kindje te ontmoeten! Deze weken zien we als je uitgerekende periode. In deze weken groeit je baby ongeveer 150 gram per week. Het is normaal om ergens in deze vijf weken te bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de eerste week na de uitgerekende datum. Het is dus volkomen normaal als je bij 40 weken nog niet bevallen bent. Je komt in deze periode iedere week bij ons op controle en vanaf week 41 om de dag. 

 

Veelgestelde vragen zwangerschap

Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?

Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon.  Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.