Jouw zwangerschap: vormen van zorg
Centering Pregnancy
Voor extra uitgebreide zwangerschapsbegeleiding kies je voor Centering Pregnancy! Hierbij vinden je zwangerschapscontroles plaats in 9 bijeenkomsten van 2 uur samen met ongeveer 10 andere zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Elke bijeenkomst begint met een 1-op-1 moment met de verloskundige voor de medische controles, waarna er iedere bijeenkomst uitgebreid de tijd is om verschillende onderwerpen te behandelen.
In het kort:
- 15 uur méér zorg dan in een individueel traject verloskundige zorg
- Meer onderwerpen bespreken en hier dieper op in gaan
- Zwangere vrouwen leren kennen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend
- Individueel contact met verloskundige voor uitwendig onderzoek
- Ervaringen delen en van elkaar leren
- Actieve betrokkenheid bij de zorg
- Partner altijd welkom met controles en bij twee volledige bijeenkomsten
- Vaste dag en tijdstip (makkelijker plannen!)
Waarom Centering Pregnancy?
Uit onderzoek blijkt dat moeders die deze vorm van zorg krijgen meer kennis hebben over hun eigen zwangerschap. Bovendien dragen de bijeenkomsten bij aan meer vertrouwen in jezelf, in de bevalling en je rol als ouder. Wij zijn heel enthousiast over dit programma! Het omvat de drie belangrijkste pijlers van verloskundige zorg: onderzoek, voorlichting en ondersteuning. Ook als je extra of andere zorg nodig hebt, kun je toch mee blijven doen aan de groepsbijeenkomsten.
Traditionele zorg
Indien je kiest voor traditionele zorg, ontmoeten we je op het spreekuur voor controles van ongeveer 20 minuten. Deze controles gaan ongeveer volgens het volgende schema:
- 1e controle: 8 – 10 weken
- Termijnecho: 10 – 12 weken
- 2e controle: 14 – 16 weken
- 16 – 24e week: om de vier weken
- 24e- 30e week: om de drie weken
- 30e – 36e week: om de twee weken
- 36e – 42e week: iedere week
Zowel bij Centering Pregnancy als bij traditionele zorg is het natuurlijk altijd mogelijk om vaker een controle in te plannen indien dit nodig blijkt.
Jouw zwangerschap
in weken
Je bent zwanger!
Eerste echo en kennismaking
Naar het hartje luisteren!
Eerste bewegingen
Lekker groeien!
Het 3e trimester
Klaar voor de bevalling!
Veelgestelde vragen zwangerschap
Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?
Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.
Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?
Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.
Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?
Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon. Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.