Voorbereiding

De bevalling is altijd een spannend moment. Of het nu je eerste kindje gaat worden of dat je al vaker bevallen bent, het blijft een bijzondere en indrukwekkende gebeurtenis. Omdat de bevalling een samenwerking is tussen jou en je kindje, zal elke bevalling weer anders verlopen. Wil je weten hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling? Lees hier meer.

 

Op ons Youtube kanaal staat een voorlichtingsvideo over de bevalling. Deze is gemaakt in de coronaperiode en is dus ietswat gedateerd. Het grootste gedeelte van de inhoud is alsnog relevant, indien je niet naar de voorlichtingsavond kunt komen. In 30 minuten vertellen we je de belangrijkste zaken rondom de bevalling. Let op: het spoednummer in de video is onjuist! Het juiste nummer is 0653912131

 

Geboortewensen

Het opschrijven van jullie geboortewensen kan een fijne voorbereiding zijn op de bevalling, maar is natuurlijk niet verplicht. In de geboortewensen kun je jouw/jullie ideeën en wensen rondom de bevalling verwoorden. Het kan fijn zijn om jullie wensen op papier te zetten, zodat iedere zorgverlener kan zien wat jullie belangrijk vinden. Tegelijkertijd is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie beider verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Het opstellen van jullie geboortewensen kan je het gevoel van regie over je eigen bevalling geven en helpt ook als je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt. Verzamel zoveel mogelijk informatie, voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is. Houd jullie geboortewensen simpel. Beschrijf vooral wat écht belangrijk voor je is. Schrijf je wensen in jouw eigen woorden op. 

Hieronder vindt je een voorbeeld wat kan helpen om jullie geboortewensen op te schrijven. Neem je opgestelde geboortewensen mee naar de controle of mail hem alvast aan ons via info@vkpdevecht.nl

Bespreek je wensen met ons!

Tijdens het derde trimester van je zwangerschap (meestal rond 34-35 weken) bespreken we jullie wensen rondom de bevalling. Indien jullie  geboortewensen hebben opgesteld, zullen we deze als leidraad gebruiken voor dit gesprek. Na het gesprek over de bevalling, maar ook later in de zwangerschap kun je jullie geboortewensen natuurlijk altijd nog aanpassen of aanvullen.

Veelgestelde vragen bevalling

Is het mogelijk om in bad te bevallen?

Ja, meestal is dit mogelijk. Je kunt een bad gebruiken als ontspanning tijdens de ontsluitingsweeën, maar je kunt er ook voor kiezen om te persen en dus je kindje geboren te laten worden in bad. In alle ziekenhuizen zijn bevalbaden aanwezig, indien beschikbaar kun je hiervan gebruik maken. Soms zitten hier extra kosten voor een binnenhoes aan verbonden. Wil je thuis in bad bevallen dan kan het fijn zijn om een bevalbad te huren. Dit kan via verschillende online organisaties. Heb je zelf een groot/breed bad en wil je daarin bevallen? Bespreek je wens met ons, dan kijken we samen of dit mogelijk is.

Is het erg als ik de slijmprop ben verloren?

Nee, dat is niet erg. De ‘slijmprop’ is een slijmerige structuur die zich normaal gesproken in de baarmoedermond bevindt. Meestal is het verliezen van de slijmprop een teken dat de baarmoedermond aan het verweken is en mogelijk al een beetje open gaat.  Je kunt de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook in kleine beetjes met afvegen of tijdens de bevalling. Soms zit er wat oud (bruin/roze) bloedverlies bij. Dit kan geen kwaad. Het kan het begin zijn van de bevalling, maar de bevalling kan ook nog een week op zich laten wachten. Je hoeft ons hiervoor niet te bellen, kijk op onze pagina ‘bevalling-wanneer bellen?’ voor de belinstructies rondom de bevalling. 

Kan ik thuis bevallen met pijnstilling?

Thuis kun je alleen gebruiken maken van natuurlijke pijnstillering, zoals warm water, massage of het TENS-apparaat. Voor medicinale pijnstilling (zoals lachgas, remifentanyl pompje on een ruggenprik) moeten we verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is omdat er vaak extra benodigdheden en controle’s nodig zijn om de conditie van jou en de baby in de gaten te houden.  Lees meer over pijnstilling op onze pagina: ‘bevalling-pijnstilling’.