Natuurlijke pijnstilling

Bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Hoe de pijn voor jou voelt, is vooraf moeilijk in te schatten. Ook hierin is elke bevalling anders. Gelukkig zijn er veel manieren om de pijn dragelijker te maken. Wij zullen je hier zo goed mogelijk bij helpen. Jouw eigen lichaam reageert direct op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken, zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Een goede voorbereiding kan daarbij helpen. Daarnaast zijn er verschillende natuurlijke manieren van pijnstilling:

  • Ademhaling – Concentratie op je ademhaling is een fijn hulpmiddel om te ontspannen tijdens de bevalling. Als je het ritme van de ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn. Dat helpt om de weeën op te vangen.
  • Houding – Regelmatig van houding wisselen helpt om uit te vinden wat voor jou het beste werkt tegen de pijn. Daarnaast zorgt het voor een goede vordering van de bevalling.
  • Warm water – Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op je buik of rug gericht. Ook een warm bad ervaren veel vrouwen als prettig. Je kunt in bad bevallen, maar het ook alleen inzetten tijdens de ontsluiting.
  • Massage – Naast dat massage helpt om te ontspannen, kan tegendruk in je rug ook helpen bij rugweeën. Massage is ook een fijne manier om je partner te laten helpen bij de bevalling. Tip: haal vast een lekkere olie in huis!
  • Continue begeleiding – Je staat er niet alleen voor tijdens de bevalling. De juiste coaching van ons, je partner of iemand anders kan enorm helpen.
  • Geboorte-TENS – De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient het apparaatje zelf, wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dit leidt je lichaam af van de weeën. Je kunt een TENS-apparaat huren, maar wij hebben hem ook altijd bij ons. We vragen dan alleen een vergoeding voor de elektrodes.

Lees hier meer over de methodes om om te gaan met bevallingspijn.

Medicamenteuze pijnstilling

Soms werken bovenstaande methodes niet voldoende. Je kunt dan kiezen voor pijnmedicatie. Voor pijnmedicatie ga je naar het ziekenhuis. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en daarom moeten je hartslag, bloeddruk en ademhaling steeds worden gecontroleerd. Ook de hartslag van de baby moet goed in de gaten worden gehouden. Om deze reden dragen wij de zorg bij medicamenteuze pijnstilling over aan het ziekenhuis. Een uitzondering hierop is lachgas: dit kunnen we zelf toedienen dus hierbij blijven wij de zorg verlenen.

We bespreken altijd met jullie welke soort pijnstilling op welk moment het meest geschikt is. Dit is niet van tevoren te voorspellen. Ook als je van plan bent zonder medicamenteuze pijnstilling te bevallen, is het goed om te weten wat er beschikbaar is.

  • Lachgas – Lachgas kan door ons worden gegeven als je in de actieve fase van je bevalling bent. Het kan alleen in het ziekenhuis, in verband met het ventilatiesysteem. Lachgas heeft een verdovende werking en helpt je om te ontspannen. Het gebruiken van lachgas heeft geen effect op de conditie van het kindje.
  • Ruggenprik – De anesthesist brengt een naald in de rug en via deze naald wordt een dun slangetje ingebracht. Vervolgens wordt de naald weer verwijderd en wordt het slangetje vastgeplakt op je rug. Door dit slangetje krijg je pijnstillende medicijnen toegediend die binnen 15-20 minuten werken. Dit zorgt ervoor dat je verdoofd wordt vanaf haverwege je buik tot aan je tenen. je Het slangetje kan gedurende de gehele bevalling blijven zitten. Een ruggenprik heeft op zich weinig effect op de conditie van je kindje. Als er complicaties zijn, bijvoorbeeld door koorts, zijn er wel gevolgen. Je kindje kan dan medicijnen krijgen of moet langer in het ziekenhuis blijven.
  • Remifentanyl (morfine-pompje) – Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus in je arm dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid medicijn bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven. Het zorgt er vooral voor dat de piek van de wee afneemt en je beter kunt ontspannen tussen de weeën door. Remifentanil is alleen mogelijk als er in het ziekenhuis voldoende personeel aanwezig is.

Lees hier meer over de werking en voor- en nadelen van pijnmedicatie bij de bevalling.  

 

Veelgestelde vragen bevalling

Is het mogelijk om in bad te bevallen?

Ja, meestal is dit mogelijk. Je kunt een bad gebruiken als ontspanning tijdens de ontsluitingsweeën, maar je kunt er ook voor kiezen om te persen en dus je kindje geboren te laten worden in bad. In alle ziekenhuizen zijn bevalbaden aanwezig, indien beschikbaar kun je hiervan gebruik maken. Soms zitten hier extra kosten voor een binnenhoes aan verbonden. Wil je thuis in bad bevallen dan kan het fijn zijn om een bevalbad te huren. Dit kan via verschillende online organisaties. Heb je zelf een groot/breed bad en wil je daarin bevallen? Bespreek je wens met ons, dan kijken we samen of dit mogelijk is.

Is het erg als ik de slijmprop ben verloren?

Nee, dat is niet erg. De ‘slijmprop’ is een slijmerige structuur die zich normaal gesproken in de baarmoedermond bevindt. Meestal is het verliezen van de slijmprop een teken dat de baarmoedermond aan het verweken is en mogelijk al een beetje open gaat.  Je kunt de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook in kleine beetjes met afvegen of tijdens de bevalling. Soms zit er wat oud (bruin/roze) bloedverlies bij. Dit kan geen kwaad. Het kan het begin zijn van de bevalling, maar de bevalling kan ook nog een week op zich laten wachten. Je hoeft ons hiervoor niet te bellen, kijk op onze pagina ‘bevalling-wanneer bellen?’ voor de belinstructies rondom de bevalling. 

Kan ik thuis bevallen met pijnstilling?

Thuis kun je alleen gebruiken maken van natuurlijke pijnstillering, zoals warm water, massage of het TENS-apparaat. Voor medicinale pijnstilling (zoals lachgas, remifentanyl pompje on een ruggenprik) moeten we verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is omdat er vaak extra benodigdheden en controle’s nodig zijn om de conditie van jou en de baby in de gaten te houden.  Lees meer over pijnstilling op onze pagina: ‘bevalling-pijnstilling’.