Jouw zwangerschap: 37 – 42 weken
In het kort:
Aanvullende informatie over jouw zwangerschap tussen 37 en 42 weken.
Je leest hier meer over:
Verlof!
De meeste vrouwen gaan tussen de 34-36 weken met zwangerschapsverlof. Meestal een leuke periode waar je al de hele zwangerschap naar uit hebt gekeken. Verlof heb je om meerdere goede redenen. Veel vrouwen ervaren fysieke ongemakken als slecht slapen en harde buiken aan het einde van de zwangerschap. Goed om een middagdutje in te lassen tijdens je verlof. Daarnaast kun je deze weken goed gebruiken om je voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd. Fijn om samen stil te staan bij de transitie die jullie binnenkort gaan doormaken. De laatste loodjes zijn aangebroken!
We raden je aan om bij ongeveer 37 weken zwangerschap een zogenaamde ‘vluchttas’ in te pakken, ongeacht waar je wenst te bevallen. Verder is het handig om een kraampakket in huis te hebben en je bed alvast op klossen te zetten.
Voorbereiding kraamtijd
De kraamtijd is vaak een hele mooie periode waarin je je kindje ontmoet en leert kennen, maar deze tijd kan ook lastig zijn. Vaak ligt de focus van de voorbereiding op de bevalling en wordt de kraamtijd een beetje ‘vergeten’. Soms valt de kraamtijd daardoor flink tegen, omdat je meer last hebt van klachten dan je vooraf had bedacht. Ook na de eerste week kun je nog teruggefloten worden door je lichaam en moet je wennen aan het ouderschap. Hierdoor is de ‘roze wolk’ waar je anderen vaak over hoort, niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zorg er dus voor dat je ook de kraamtijd meeneemt in je voorbereiding.
Verloop na 40 weken
Bij een gezonde zwangerschap beval je tussen de 37 en 42 weken. Het is dus volkomen normaal als jullie kindje bij 40 weken nog niet is geboren. Wist je dat de meeste vrouwen in de week na de uitgerekende datum bevallen? In de eerste week na de uitgerekende datum wachten we dan ook rustig af. Naast de ‘uitgerekende datum’ (40 weken) hebben wij het daarom ook over de ‘uiterste bevaldatum’ (42 weken).
De meeste vrouwen willen op een gegeven moment wel graag dat de bevalling gaat beginnen. Vanaf 41 weken is er daarom de mogelijkheid om te strippen. Strippen gaat door middel van een inwendig onderzoek. Wij voelen dan met 2 vingers in de vagina of de baarmoedermond al een beetje open staat. Wanneer dit het geval is, kunnen we met onze vingers bij het hoofdje van je baby. We voelen dan de vliezen, die we proberen los te masseren van de baarmoederwand. Hier komen hormonen bij vrij (prostaglandines). Als je lichaam klaar is om te gaan bevallen, kunnen die net het laatste zetje geven om de weeën te laten beginnen. Soms is het nodig om het strippen te herhalen. Dit doen we om de dag. Indien het met jou en de baby goed blijft gaan, kan er tot 42 weken afgewacht worden. Daarna dragen we de zorg over aan de gynaecoloog.
Jouw zwangerschap
in weken
Je bent zwanger!
Eerste echo en kennismaking
Naar het hartje luisteren!
Eerste bewegingen
Lekker groeien!
Het 3e trimester
Klaar voor de bevalling!
Veelgestelde vragen zwangerschap
Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?
Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.
Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?
Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.
Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?
Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon. Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.