In het kort:

Aanvullende informatie over jouw zwangerschap tussen 37 en 42 weken. 

Verlof!

De meeste vrouwen gaan tussen de 34-36 weken met zwangerschapsverlof. Meestal een leuke periode waar je al de hele zwangerschap naar uit hebt gekeken. Verlof heb je om meerdere goede redenen. Veel vrouwen ervaren fysieke ongemakken als slecht slapen en harde buiken aan het einde van de zwangerschap. Goed om een middagdutje in te lassen tijdens je verlof. Daarnaast kun je deze weken goed gebruiken om je voor te bereiden op de bevalling en kraamtijd. Fijn om samen stil te staan bij de transitie die jullie binnenkort gaan doormaken. De laatste loodjes zijn aangebroken! 

We raden je aan om bij ongeveer 37 weken zwangerschap een zogenaamde ‘vluchttas’ in te pakken, ongeacht waar je wenst te bevallen. Verder is het handig om een kraampakket in huis te hebben en je bed alvast op klossen te zetten.

Voorbereiding kraamtijd

De kraamtijd is vaak een hele mooie periode waarin je je kindje ontmoet en leert kennen, maar deze tijd kan ook lastig zijn. Vaak ligt de focus van de voorbereiding op de bevalling en wordt de kraamtijd een beetje ‘vergeten’.  Soms valt de kraamtijd daardoor flink tegen, omdat je meer last hebt van klachten dan je vooraf had bedacht. Ook na de eerste week kun je nog teruggefloten worden door je lichaam en moet je wennen aan het ouderschap. Hierdoor is de ‘roze wolk’ waar je anderen vaak over hoort, niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zorg er dus voor dat je ook de kraamtijd meeneemt in je voorbereiding.  

Verloop na 40 weken

Bij een gezonde zwangerschap beval je tussen de 37 en 42 weken. Het is dus volkomen normaal als jullie kindje bij 40 weken nog niet is geboren. Wist je dat de meeste vrouwen in de week na de uitgerekende datum bevallen? In de eerste week na de uitgerekende datum wachten we dan ook rustig af. Naast de ‘uitgerekende datum’ (40 weken) hebben wij het daarom ook over de ‘uiterste bevaldatum’ (42 weken).

De meeste vrouwen willen op een gegeven moment wel graag dat de bevalling gaat beginnen. Vanaf 41 weken is er daarom de mogelijkheid om te strippen. Strippen gaat door middel van een inwendig onderzoek. Wij voelen dan met 2 vingers in de vagina of de baarmoedermond al een beetje open staat. Wanneer dit het geval is, kunnen we met onze vingers bij het hoofdje van je baby. We voelen dan de vliezen, die we proberen los te masseren van de baarmoederwand. Hier komen hormonen bij vrij (prostaglandines). Als je lichaam klaar is om te gaan bevallen, kunnen die net het laatste zetje geven om de weeën te laten beginnen. Soms is het nodig om het strippen te herhalen. Dit doen we om de dag. Indien het met jou en de baby goed blijft gaan, kan er tot 42 weken afgewacht worden. Daarna dragen we de zorg over aan de gynaecoloog.

Jouw zwangerschap

in weken

0-7
?

Je bent zwanger!

Zonder dat je het weet gebeurt er van alles in je lichaam, want vaak weet je in deze periode nog niet dat je zwanger bent! De bevruchte eicel legt de weg naar je baarmoeder af en nestelt zich in. Bij 4 weken is de baby 3-4 mm, bij 6 weken begint het hartje te kloppen en bij 7 weken is de baby ongeveer 1,5 cm. Zodra je een positieve test hebt kun je je aanmelden bij onze praktijk. In deze periode heb je nog geen afspraken bij ons, maar bij vragen of onzekerheden mag je natuurlijk altijd bellen.
8-12
?

Eerste echo en kennismaking

Inmiddels is de baby al behoorlijk aan het groeien. Hij groeit van ongeveer 2,5 cm en 1 gram bij 8 weken, naar 9 cm en 14 gram bij 12 weken. Na de eerste 12 weken is de aanleg van de baby afgerond. Er gebeurt in deze weken heel veel in je lichaam. Je kunt last krijgen van zwangerschapssymptomen, zoals (extreme) misselijkheid en vermoeidheid. De een heeft hier meer last van dan andere. In deze periode hebben jullie de eerste echo’s, het intakegesprek en het counselingsgesprek op de praktijk.
13-17
?

Naar het hartje luisteren!

Wat gaat de tijd hard, je bent alweer ruim 3 maanden zwanger! In deze periode groeit de baby van 7 cm en 25 gram naar 18 cm en 250 gram. Bij veel vrouwen verdwijnen de eerste zwangerschapsymptomen naar de achtergrond. Je krijgt meestal weer wat meer energie. In deze periode is het verstandig om kraamzorg te regelen en indien gewenst de 13 & 20 wekenecho te plannen. Je komt rond de 14 weken weer bij ons op de praktijk voor de vervolgcontrole. We meten je bloeddruk, luisteren voor de eerste keer naar het hartje en bepalen de groei van je baarmoeder.
18-21
?

Eerste bewegingen

Je bent nu halverwege je zwangerschap en waarschijnlijk is je buik al goed zichtbaar. De baby is nu ongeveer 23 cm lang en weegt rond de 300 gram. Meestal begin je rond deze periode ook de bewegingen van de baby te voelen. In deze periode heb je meestal 1 controle waarbij we de soort voeding die je wilt geven en de kinkhoestvaccinatie bespreken. Indien gewenst word in deze periode ook de 20 wekenecho uitgevoerd in het echocentrum of ziekenhuis.
22-27
?

Lekker groeien!

Je zit inmiddels alweer in het laatste deel van het tweede trimester. De baby groeit in deze periode van 24 cm en 370 gram naar 34 cm en 800 gram. De meeste zwangere vrouwen voelen zich goed en hebben voldoende energie. Sommige vrouwen krijgen last van de rug en/of het bekken. Je hebt in deze periode twee vervolgcontroles. Daarnaast is het handig om alvast te bedenken of je een zwangerschapscursus wilt doen.
28-36

Het 3e trimester

Welkom in het derde trimester van je zwangerschap! Bij 28 weken is de baby rond de 35 cm en 1 kg. Bij 36 weken zijn de meeste baby’s rond de 45 cm lang. Sommige baby’s wegen dan 2500 gram en anderen al meer dan 3 kilo! Meestal begint je zwangerschapsverlof in deze periode. Het kan zijn dat je buik inmiddels hard groeit en in de weg gaat zitten. Probeer goed naar je lichaam te luisteren en pas zo nodig je tempo aan. In deze periode gaan we tijdens de controles meer aandacht besteden aan je bevalling en de voorbereiding daarop.
37-42
?

Klaar voor de bevalling!

Het is bijna tijd om jullie kindje te ontmoeten! In deze periode groeit je baby nog ongeveer 150 gram per week. Deze laatste 5 weken zien we als je uitgerekende periode. Het is normaal om ergens in deze periode te bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de eerste week na de uitgerekende datum. Het is dus volkomen normaal als je bij 40 weken nog niet bevallen bent. Je komt in deze periode iedere week bij ons op controle en vanaf week 41 om de dag.

Veelgestelde vragen zwangerschap

Hoe lang moet ik foliumzuur en vitamine D blijven gebruiken?

Wij raden aan om in het eerste trimester (t/m week 12) 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken. Foliumzuur kun je probleemloos langer doorslikken (soms zit het namelijk in een multivitamine). Daarnaast is het verstandig om 10 mcg vitamine D gedurende de hele zwangerschap en borstvoedingsperiode te gebruiken.

Is het erg dat ik menstruatie-achtige buikpijn heb in het eerste trimester?

Nee, dat is meestal niet erg. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder en is een veelgehoorde klacht. Als er ook sprake is van bloedverlies of de pijn is zo hevig dat je er pijnstilling voor zou moeten slikken, neem dan even contact op.

Hoe kom ik aan een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring heb je soms nodig voor je werkgever, om het verlof te kunnen aanvragen. Wij kunnen deze voor je printen bij de volgende controle, of naar je toe mailen.
Wanneer ga ik voor het eerst de bewegingen van de baby voelen?

Elke baby en elke zwangerschap is anders. Het is daarom lastig te zeggen wanneer je de baby precies gaat voelen. Meestal is dit tussen de 15 en 22 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder. Bij ongeveer 28 weken worden de bewegingen krachtiger en ontwikkelt zich een bepaald patroon.  Pas vanaf dan is het belangrijk dat je de baby dagelijks voelt. Maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op.