Soorten spiralen

Omdat wij zelf spiralen plaatsen, geven we hier graag wat extra uitleg over. Een spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena).

Koperspiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper zorgt ervoor dat de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen inactief worden, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Daarnaast is de spiraal zelf een barrière om een innesteling te voorkomen. Het meest gebruikte koperspiraaltje is de T-Safe. Deze is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. Met een koperspiraal behoud je je eigen menstruatiecyclus.

Eventuele bijwerkingen die je na plaatsing kunt verwachten:

  • een langduriger en/of heviger menstruatie
  • buikkrampen
  • tussentijds bloedverlies

Na drie maanden herstelt de natuurlijke cyclus zich en nemen de bijwerkingen meestal af. In enkele gevallen kan het bloedverlies blijvend iets toenemen. Niet elke vrouw heeft last van bijwerkingen.

Wist je dat een koperspiraal ook als morning-after methode geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen? Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen moeilijker de baarmoederhals kunnen passeren. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel worden de zaadcellen bovendien minder beweeglijk. Daarmee wordt de kans op bevruchting aanzienlijk verkleind. Door de afgifte van ditzelfde hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. De Kyleena is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af dan de Mirena. Beide spiralen zijn even betrouwbaar. De Mirena is geregistreerd voor een gebruik van acht jaar, de Kyleena voor vijf jaar. Met een hormoonspiraal wordt je cyclus vaak anders dan wat je zonder spiraal gewend bent.

Eventuele bijwerkingen die je na plaatsing kunt verwachten:

  • meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie (vaak minder)
  • tussentijds bloedverlies (stopt vaak binnen 6 maanden na plaatsing)
  • het wegblijven van de menstruatie
  • hoofdpijn, buikpijn of rugpijn
  • meer vaginale afscheiding

Niet elke vrouw heeft last van bijwerkingen. De meeste vrouwen zijn erg tevreden over het gebruik van een spiraal.

Spiraal na de bevalling

Kies je na de bevalling voor een spiraal? Deze kan vanaf 10 weken na de bevalling geplaatst worden. Alle spiralen kunnen gebruikt worden in combinatie met borstvoeding. Een spiraal kan 5, 8 of zelfs 10 jaar gebruikt worden, afhankelijk van de soort. Uiteraard kun je een spiraal ook voor een kortere periode gebruiken, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

 

Kosten

Een koperspiraal (T-Safe) kost ongeveer € 69,-, een hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) kost ongeveer €150,-. De plaatsing van de spiraal wordt meestal vergoed door de basisverzekering. Dit werkt hetzelfde als bij de huisarts. De spiraal zelf valt vaak onder een aanvullende verzekering. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van je eigen risico af. Check altijd van tevoren bij jouw zorgverzekeraar wat je kunt verwachten.

Ben je verhinderd voor je afspraak? We kunnen je afspraak altijd verplaatsen of annuleren tot 24 uur van tevoren. Daarna zijn we helaas genoodzaakt om de kosten van het consult in rekening te brengen.

Procedure spiraalplaatsing

Als je een spiraal wilt laten plaatsen, nemen wij eerst contact met je op om te bespreken welke spiraal je wenst. Nadat je hebt gekozen welke spiraal je zou willen, sturen wij een recept naar de apotheek. Dit kan een online apotheek zijn, dan wordt de spiraal bij ons bezorgd. We kunnen het recept ook naar jouw eigen apotheek sturen, dan haal je de spiraal zelf op. Je neemt de spiraal mee naar de afspraak voor het plaatsen. Het is belangrijk dat je tijdens de plaatsing meer dan 10 weken geleden bevallen bent, niet zwanger bent en geen SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening, zoals chlamydia of gonorroe) hebt.

De afspraak voor de plaatsing duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje. Dit duurt slechts enkele minuten. De plaatsing kan gevoelig zijn. Het advies is om een dag van te voren een paracetamolspiegel op te bouwen (elke 6 uur 1000 mg paracetamol) en ongeveer een uur van te voren 400 mg ibuprofen in te nemen.  Ook als je borstvoeding geeft is dit veilig.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Dit is meestal van korte duur. Ook daarvoor mag je paracetamol innemen. Daarnaast kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig of extra bloedverlies en buikkrampen.

Controle spiraal

Zes weken na plaatsing ben je welkom om een echo te laten maken om te controleren of de spiraal nog op de goede plek in je baarmoeder zit. Dit mag, maar is niet altijd nodig. We zullen dit tijdens de afspraak voor het plaatsen verder met je bespreken.

Heb je na de plaatsing vragen of blijvende klachten? Dan mag je altijd contact met ons opnemen. Als er binnen 6 maanden na plaatsing behoefte is aan een extra controle, zijn hier geen extra kosten aan verbonden. Wil je na 6 maanden een echo laten maken? Dan zijn de kosten hiervoor €45,-. 

Heb je een spiraal bij de huisarts laten plaatsen en wens je een controle echo? Ook dan zijn de kosten €45,-.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kun je ook bij ons terecht. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Veelgestelde vragen Anticonceptie

Hoe lang na de bevalling kan ik een spiraal laten plaatsen?

Je kunt bij ons een spiraal laten plaatsen vanaf 10 weken na de bevalling. Neem contact met ons op of geef je keuze door tijdens de nacontrole, dan plannen we een afspraak in voor de plaatsing en schrijven we de spiraal voor.  

Zijn er kosten verbonden een het plaatsen van een spiraal?

De plaatsing van de spiraal wordt meestal vergoed door de basisverzekering. De spiraal zelf valt vaak onder een aanvullende verzekering. Een koperspiraal (T-Safe) kost ongeveer € 69,-, een hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) kost ongeveer €150,-. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van je eigen risico af. Check altijd van tevoren wat je kunt verwachten van jouw zorgverzekeraar. 

Is het normaal om bloedverlies te hebben na het plaatsen van een spiraal?

Ja, dat is normaal. Bij de plaatsing ontstaat een klein wondje in de baarmoedermond. De genezing hiervan duurt een paar dagen. Afhankelijk van welke spiraal je hebt, zal je ook daarna bloedverlies ervaren. Bij de koperspiraal is dit tijdens je menstruatie. Bij de hormoonspiraal kan dit ook een menstruatie zijn, maar kun je ook last hebben van spotting. Spotting is onregelmatig bloedverlies en komt vaker voor in de eerst 6 maanden na plaatsing van een hormoonspiraal.