Anticonceptie: procedure spiraalplaatsing

Procedure spiraalplaatsing

Als je een spiraal wilt laten plaatsen, nemen wij eerst contact met je op om te bespreken welke spiraal je wenst. Nadat je hebt gekozen welke spiraal je zou willen, sturen wij een recept naar de apotheek. Dit kan een online apotheek zijn, dan wordt de spiraal bij ons bezorgd. We kunnen het recept ook naar jouw eigen apotheek sturen, dan haal je de spiraal zelf op. Je neemt de spiraal mee naar de afspraak voor het plaatsen. Het is belangrijk dat je tijdens de plaatsing meer dan 10 weken geleden bevallen bent, niet zwanger bent en geen SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening, zoals chlamydia of gonorroe) hebt.

De afspraak voor de plaatsing duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje. Dit duurt slechts enkele minuten. De plaatsing kan gevoelig zijn. Het advies is om een dag van te voren een paracetamolspiegel op te bouwen (elke 6 uur 1000 mg paracetamol) en ongeveer een uur van te voren 400 mg ibuprofen in te nemen.  Ook als je borstvoeding geeft is dit veilig.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Ook daarvoor mag je paracetamol innemen. Daarnaast kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig of extra bloedverlies en buikkrampen.

Na zes weken ben je welkom om een echo te laten maken om te controleren of de spiraal nog op de goede plek in je baarmoeder zit. Dit mag, maar is niet altijd nodig. We zullen dit tijdens de afspraak voor het plaatsen verder met je bespreken. Heb je na de plaatsing vragen of blijvende klachten? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Veelgestelde vragen Anticonceptie

Hoe lang na de bevalling kan ik een spiraal laten plaatsen?

Je kunt bij ons een spiraal laten plaatsen vanaf 10 weken na de bevalling. Neem contact met ons op of geef je keuze door tijdens de nacontrole, dan plannen we een afspraak in voor de plaatsing en schrijven we de spiraal voor.  

Zijn er kosten verbonden een het plaatsen van een spiraal?

De plaatsing van de spiraal wordt meestal vergoed door de basisverzekering. De spiraal zelf valt vaak onder een aanvullende verzekering. Een koperspiraal (T-Safe) kost ongeveer € 69,-, een hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) kost ongeveer €150,-. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van je eigen risico af. Check altijd van tevoren wat je kunt verwachten van jouw zorgverzekeraar. 

Is het normaal om bloedverlies te hebben na het plaatsen van een spiraal?

Ja, dat is normaal. Bij de plaatsing ontstaat een klein wondje in de baarmoedermond. De genezing hiervan duurt een paar dagen. Afhankelijk van welke spiraal je hebt, zal je ook daarna bloedverlies ervaren. Bij de koperspiraal is dit tijdens je menstruatie. Bij de hormoonspiraal kan dit ook een menstruatie zijn, maar kun je ook last hebben van spotting. Spotting is onregelmatig bloedverlies en komt vaker voor in de eerst 6 maanden na plaatsing van een hormoonspiraal.