Jouw bevalling: Wanneer bellen?
Belinstructies bevalling
Onze dienstdoende verloskundige is 24 uur per dag bereikbaar voor bevallingen en acute vragen. Bel hiervoor naar 0346 – 56 34 37 en kies optie 1.
Ben je nog geen 37 weken zwanger en heb je het idee dat je aan het bevallen bent of vruchtwater verliest? Neem dan direct contact op.
Vanaf 37 weken zwangerschap gelden de volgende belinstructies:
- Bij ongerustheid mag je ons altijd bellen!
- Bij weeën
– Eerste bevalling: een uur lang regelmatige weeën om de 3-4 minuten, die een minuut aanhouden.
– Volgende bevalling: een uur lang regelmatige weeën om de 5 minuten. Soms spreken we iets anders met je af, afhankelijk
van hoe de vorige bevalling is verlopen. Natuurlijk mag je altijd bellen als je het gevoel hebt dat we eerder nodig zijn!
- Bij vruchtwaterverlies bel je direct als:
– Het hoofdje tijdens de laatste controle NIET was ingedaald. Ga dan ook direct liggen.
– Het vruchtwater niet helder van kleur is, maar geel, groen of bruin.
- Breken je vliezen ’s nachts, is het vruchtwater helder en heb je nog geen weeën? Probeer nog even te slapen, en wacht rustig af wat er in je lichaam gebeurt. Bel ons als je weeën krijgt, of de kleur van het vruchtwater niet meer helder is. Blijft alles rustig ’s nachts, bel ons dan in de ochtend dan komen we even bij je kijken.
- Bij helderrood bloedverlies
– Veel helderrood bloed tijdens de bevalling (een beetje slijmerig bloedverlies is normaal).
– Als je bloed verliest, terwijl je niet aan het bevallen bent
- Bij minder kindsbewegingen dan je gewend bent in de laatste weken van de zwangerschap.
Dit geldt niet per se voor de bevalling, dan kan het gebeuren dat je door de weeën minder bewegingen voelt. De weken daarvoor is het echter belangrijk dat de baby zijn normale bewegingspatroon blijft houden.
Kun je ons onverhoopt niet bereiken? Probeer het een paar minuten later nogmaals. Heb je ons echt nodig, en lukt het niet ons te pakken te krijgen? Dit gebeurt gelukkig bijna nooit, maar luister in dit geval onze voicemail af. Hier wordt het nummer van onze collegapraktijk genoemd. Zij zullen jullie verder helpen.
Veelgestelde vragen bevalling
Is het mogelijk om in bad te bevallen?
Ja, meestal is dit mogelijk. Je kunt een bad gebruiken als ontspanning tijdens de ontsluitingsweeën, maar je kunt er ook voor kiezen om te persen en dus je kindje geboren te laten worden in bad. In alle ziekenhuizen zijn bevalbaden aanwezig, indien beschikbaar kun je hiervan gebruik maken. Soms zitten hier extra kosten voor een binnenhoes aan verbonden. Wil je thuis in bad bevallen dan kan het fijn zijn om een bevalbad te huren. Dit kan via verschillende online organisaties. Heb je zelf een groot/breed bad en wil je daarin bevallen? Bespreek je wens met ons, dan kijken we samen of dit mogelijk is.
Is het erg als ik de slijmprop ben verloren?
Nee, dat is niet erg. De ‘slijmprop’ is een slijmerige structuur die zich normaal gesproken in de baarmoedermond bevindt. Meestal is het verliezen van de slijmprop een teken dat de baarmoedermond aan het verweken is en mogelijk al een beetje open gaat. Je kunt de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook in kleine beetjes met afvegen of tijdens de bevalling. Soms zit er wat oud (bruin/roze) bloedverlies bij. Dit kan geen kwaad. Het kan het begin zijn van de bevalling, maar de bevalling kan ook nog een week op zich laten wachten. Je hoeft ons hiervoor niet te bellen, kijk op onze pagina ‘bevalling-wanneer bellen?’ voor de belinstructies rondom de bevalling.
Kan ik thuis bevallen met pijnstilling?
Thuis kun je alleen gebruiken maken van natuurlijke pijnstillering, zoals warm water, massage of het TENS-apparaat. Voor medicinale pijnstilling (zoals lachgas, remifentanyl pompje on een ruggenprik) moeten we verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is omdat er vaak extra benodigdheden en controle’s nodig zijn om de conditie van jou en de baby in de gaten te houden. Lees meer over pijnstilling op onze pagina: ‘bevalling-pijnstilling’.