Anticonceptie: anticonceptiestaafje

Anticonceptiestaafje (Implanon NXT)

Het anticonceptiestaafje Implanon NXT is een hormoonstaafje van 4 cm lang. Het wordt geplaatst in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continue een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft. Na het plaatsen is het staafje onzichtbaar. Het biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te denken.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonstaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie. De werkzame stof in het staafje is etonogestrel. Door de continue afgifte kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie, maar bij hetzelfde aantal vrouwen treden herhaalde en/of langdurige bloedingen op.

Plaatsen/verwijderen anticonceptiestaafje

Wij plaatsen het hormoonstaafje tijdens een consult op de praktijk. Het is een korte, eenvoudige handeling. Na een plaatselijke verdoving wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht. Nadertijd krijg je kortdurend een drukverband om je arm.

Ben je onlangs bevallen? Vanaf 4 weken na de bevalling kan een hormoonstaafje geplaatst worden. Het is veilig te gebruiken bij borstvoeding.

Indien je het hormoonstaafje weer wilt laten verwijderen, kun je ook bij ons terecht. Na het verwijderen ben je in principe direct weer vruchtbaar.

Kosten

Een anticonceptiestaafje (Implanon NXT) kost ongeveer €129,-. De plaatsing ervan wordt meestal vergoed door de basisverzekering. Dit werkt hetzelfde als bij de huisarts. Het hormoonstaafje zelf valt vaak onder een aanvullende verzekering. Bij sommige zorgverzekeraars gaan de kosten van je eigen risico af. Check altijd van tevoren bij jouw zorgverzekeraar wat je kunt verwachten.

Ben je verhinderd voor je afspraak? We kunnen je afspraak altijd verplaatsen of annuleren tot 24 uur van tevoren. Daarna zijn we helaas genoodzaakt om de kosten van het consult in rekening te brengen.

Veelgestelde vragen Anticonceptie

Hoe lang na de bevalling kan ik een spiraal of anticonceptiestaafje laten plaatsen?

Je kunt bij ons een spiraal laten plaatsen vanaf 10 weken na de bevalling. Het anticonceptiestaafje kan al geplaatst worden vanaf 4 weken na de bevalling. Neem contact met ons op of geef je keuze door tijdens de nacontrole, dan plannen we een afspraak in voor de plaatsing en schrijven we de spiraal/anticonceptiestaafje voor. 

Kan ik met al mijn vragen over anticonceptie bij de verloskundige terecht?

Ja dat kan. Wij helpen je graag bij het vinden van een passende anticonceptievorm voor jou. Op de praktijk plaatsen en verwijderen we zelf spiralen en het anticonceptiestaafje, maar we kunnen ook over andere vormen adviseren. Neem hiervoor gerust contact op met de praktijkassistente, we bellen je dan terug of plannen een afspraak in. 

Is het normaal om bloedverlies te hebben na het plaatsen van een spiraal?

Ja, dat is normaal. Bij de plaatsing ontstaat een klein wondje in de baarmoedermond. De genezing hiervan duurt een paar dagen. Afhankelijk van welke spiraal je hebt, zal je ook daarna bloedverlies ervaren. Bij de koperspiraal is dit tijdens je menstruatie. Bij de hormoonspiraal kan dit ook een menstruatie zijn, maar kun je ook last hebben van spotting. Spotting is onregelmatig bloedverlies en komt vaker voor in de eerst 6 maanden na plaatsing van een hormoonspiraal.  

Kan ik ook voor anticonceptie bij de praktijk terecht als ik nog nooit zwanger ben geweest? Of als dat alweer een tijd geleden is?

Zeker! Iedere vrouw is welkom bij ons in de praktijk. Bel of mail ons en we bespreken de mogelijkheden.